Zárt ülésen tárgyalnak Szilvásyék őrizetbe vételéről

2011.07.04. 10:03

Az egykori titokminiszter és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetőinek őrizetbe vételéről tárgyal ma zárt ülésen a parlament nemzetbinztonsági bizottsága. Az ülésen a bizottság fideszes tagjai is részt vesznek, tájékoztatott Gulyás Gergely, a bizottság kormánypárti alelnöke.

A testület MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hétfő délelőttre összehívta a bizottságot. A politikus hihetetlennek nevezte, hogy az elmúlt napokban olyanokat gyanúsítottak meg államellenes bűncselekménnyel, akiknek hivatalból feladatuk az ilyen bűncselekmények leleplezése.

A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

Aznap házkutatást tartottak Szilvásy Györgynél is, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját.

Vadai Ágnes szerint a nemzetbiztonsági bizottságnak nemcsak joga, de kötelessége is megismerni az ügyet.