Dávid: Csípjenek meg, hogy én lettem a vádlott

2011.07.05. 16:54 Módosítva: 2011.07.05. 17:40
Dávid Ibolya tagadta bűnösségét az UD Zrt.-vel összefüggésben indult büntetőperben; az MDF volt elnöke koncepciósnak minősítette a vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden tett vallomásában.

Az ügyészség szerint Dávid Ibolya és egykori párttársa, Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Ezért Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt személyes adattal való visszaéléssel, illetve Dávid Ibolyát még kényszerítéssel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az MDF húsz év után, 2010-ben esett ki a parlamentből, Dávid Ibolya a két évtizedből tizenegy éven át vezette a pártot, az első Orbán-kormányban igazságügyi miniszter volt.

A politikus, aki elmondása szerint jelenleg nyugdíjasként él Tamásiban, a keddi tárgyaláson több órás  vallomásban beszélt arról, hogy pártja élén számos ügyben - például a szerinte tudatosan felülértékelt autópálya-beruházásokból megmaradó pénzek 70-30 százalékos arányban való szétosztása, a Gripen-vadászgépek vásárlása, vagy a fővárosi parkolócégek ügyében - próbált fellépni a politikai korrupció ellen, s emiatt durva támadások érték. Így történt ez a vádbeli események kapcsán is, miután az MDF 2008-as elnökválasztásába illetéktelenek próbáltak meg beavatkozni.

"Csípjenek meg, hogy én lettem ebben az ügyben vádlott! És én lettem" - mondta keserűen nevetve Dávid Ibolya a tárgyaláson, hozzáfűzve, hogy esete nem egyedi. Az MDF egykori elnöke megjegyezte azt is, hogy az elmúlt évtizedben pártjára rendkívüli nyomás nehezedett mindkét nagy politikai oldal irányából.

A személyes adatokkal való visszaélés kapcsán Dávid Ibolya arra hívta fel a figyelmet, hogy a birtokába került hangfelvételt - amely szerinte azt bizonyítja, hogy megpróbáltak beavatkozni az MDF elnökválasztásába - ő csupán szűk körben, pártja vezetésének mutatta meg, de ezt - álláspontja szerint - muszáj volt megtennie.

Dávid Ibolya kiemelte azt is, hogy az eset kapcsán közszereplőként kötelességének érezte, hogy felhívja a sajtó figyelmét egy olyan jelenségre, amely a parlamenti demokráciában elfogadhatatlan.

A kényszerítés vádjára úgy reagált a volt pártelnök: Almássy azért lépett vissza az elnökjelöltségtől, mert megbízói - akik bábként mozgatták őt - így döntöttek.

Dávid Ibolya felidézte: a birtokába jutott telefonbeszélgetéseken az UD Zrt. egyik vezetőjével, egy volt magas beosztású titkosszolgálati tiszttel arról folyt a társalgás, hogy rá terhelő adatokat kellene gyűjteni, illetve, hogy a fián keresztül kéne őt kompromittálni, amire már a 2006-os választási kampányban is történtek kísérletek.

Dávid Ibolya szerint többek között azért koncepciós a vád, mert az ügyészség nem kíváncsi bizonyos események hátterére.

Vallomása végén a volt MDF-elnök az ügy több érintettjétől, sértettjétől, például az UD Zrt. vezetőitől és  Almássy Kornéltól eltérően adta elő a történteket. Az ellentétek tisztázására várhatóan az őszi tanúmeghallgatásokon kerülhet sor.

Az UD Zrt. büntetőpere szerdán, várhatóan az adatvédelmi biztos meghallgatásával folytatódik.

A büntetőper vádlottja a két volt MDF-es politikus mellett két volt szocialista politikus is, Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere, illetve Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt alelnöke.

A két volt szocialista politikust személyes adattal visszaéléssel vádolják azért, mert az UD Zrt. vezetőjének lehallgatott telefonbeszélgetéseiről készült leiratokat osztottak ki a parlamenti bizottságban, hogy két akkori ellenzéki politikust, Kövér Lászlót és Demeter Ervint lejárassák. Szilvásy Györgyöt a napokban őrizetbe vették, ügyvédjének közlése szerint kémkedéssel gyanúsították meg, de hétfőn már szabadlábra került. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős.