Négy rektor utasította vissza az MRK elnöki posztját

2011.07.05. 06:48

A Magyar Nemzet értesülése szerint négyen is visszautasították a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki posztját, illetve a jelöltséget, és nem sok kellett hozzá, hogy vezető nélkül maradjon a felsőoktatás legfontosabb szakmai és érdekvédelmi fóruma. A napilap meg nem nevezett forrásoktól úgy tudja: többen azért utasították vissza a felkérést, mert nem akarnak harcba szállni a kormánnyal a felsőoktatási integrációs tervek ügyében.

Az MRK alapszabálya szerint az elnököt már egy évvel kinevezése előtt meg kell választani, és elnöki mandátuma megkezdéséig társelnökként kell dolgoznia. Tavaly Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát választották meg, neki kellett volna július 1-jétől betölteni a pozíciót, de ő úgy döntött, hogy mégsem vállalja a tisztséget. A napilap információi szerint lemondása hátterében esetleges jövőbeli kormányzati szerepvállalása áll.

A posztot Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és Solti László, a gödöllői Szent István Egyetem rektora sem vállalta. Végül Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora mondott igent, írja a Magyar Nemzet.