Elgázolta a vasút a Harkály utcai óvodát

2011.07.06. 15:54
A nyári szünet után nem mehetnek vissza óvodájukba a Budapest és Székesfehérvár közötti vasútfejlesztés útjában álló Harkály utcai óvodások Érden. Az óvoda nemrég egy év haladékot kapott, de a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. hétfőn közölte az önkormányzattal, hogy nincs erre lehetőség. Az önkormányzat mindenre hajlandó lenne, hogy új helyet találjanak a 80 gyereknek. A 120 milliárdos vasútfejlesztés elkezdődött, a nyolcvan óvodás elhelyezése megoldatlan.

Játék vasutat akart átadni Segesdi János, Érd alpolgármestere a Harkályi utca tagóvoda gyerekeinek, mondván, „az építkezés, a fejlesztés szükséges, de ezért ne a vonatra haragudjanak”. Mivel már egy hete tart a nyári szünet, az ajándékot az intézmény vezetője vette át, majd az óvodavezető legnagyobb meglepődésére az alpolgármester bejelentette, a gyerekek nyári szünet után nem mehetnek vissza az intézménybe. Minderről írásban a vasútfejlesztést végző Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) hétfőn írásban tájékoztatta.

A Kelenföld–Tárnok közötti kétvágányos, 120 milliárd forint uniós támogatással létrejövő vasút új nyomvonala az óvoda telkének végében fog keresztülmenni. Az Index legutóbb még arról számolt be, az érdi önkormányzat és a beruházást koordináló Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt közötti megállapodás szerint 2012 nyaráig jegelik a kisajátítás miatti árvitát, de hogy tartani lehessen az építkezés határidejét, egy éven át a még működő óvoda udvarán kezdődhet a vasúti töltés építése.

Az építkezés a zajvédő fal kialakításával a múlt héten elkezdődött, a szerda délelőtti sajtótájékoztató idején az óvoda udvarán már dolgoztak a munkások. Pár napja a telek legvégében szétszerelték az ott található mászóvárat, az udvarból pedig elkerítettek egy hatméteres sávot egy másfél méter magas kerítéssel.

A NIF a felelős

„Napról napra változnak a körülmények a kivitelező és az önkormányzat között, amit a NIF generál az önkormányzat rovására” – mondta Segesdi János, majd hozzátette: „egy fillérre sem tartunk igényt a NIF-től, nem akarunk üzletelni, csak a nyolcvan gyerek elhelyezésére alkalmas épület kell."


Nagyobb térképre váltás

Az érdi alpolgármester szerint 2009-es áron 184 millió forintból lenne megvalósítható egy új intézmény. Segesdi az Index kérdésére elmondta, az önkormányzat két épületet is talált, ami alkalmas lehetne az új óvodának, de a NIF elzárkózik minden tárgyalástól, a Harkály utcai területért felajánlott 61 millió forintból pedig nem tud új óvodát építeni a város. Az alpolgármester elmondta, készek a legvégsőkig is elmenni, de hogy pontosan mit terveznek, nem árulta el. Az alpolgármester szerint hogy idáig fajult a helyzet, azért a NIF a felelős.

06
"Ne a vonatra haragudjanak"

Érden a 13 óvoda 120 százalékos kihasználtsággal működik, férőhelyhiány miatt idén 400 gyereket kellett elutasítani, az önkormányzatnak jelenleg nincs forrása új óvoda építésére. „Nem célunk az óvoda férőhelyeket csökkenteni, hanem bővítésre van szükség, amihez a NIF-nek is hozzá kell járulnia” – mondja Segesdi. Hozzátette, még a héten tárgyalni akarnak a gyerekek elhelyezéséről NIF-fel és az illetékes államtitkárral. „Az nem működik, hogy két fél tárgyalása során az egyik fél inkorrektsége miatt ellehetetleníti 80 család életét” – tette hozzá.

Hogy hova fog járni augusztustól a 80 Harkály utcai óvodás, pillanatnyilag megoldatlan. A szülőket egy pénteki szülői értekezleten fogják tájékoztatni a bezárásról.

Loppert Dániel, a NIF szóvivője elmondta, az érdi önkormányzatot már 2009-ben tájékozatták arról, hogy az óvodának el kell majd költöznie. Miután a NIF látta, hogy az önkormányzat nem partner a beruházásban, ezután döntöttek úgy, hogy nem kockáztatják tovább az EU-s támogatásból megvalósuló beruházás megvalósulását. „A múlt héti szóbeli egyeztetés során a NIF és az önkormányzat megállapodott abban, hogy az óvoda még egy évig maradhat, azonban a megállapodást követően az alpolgármester több fórumon is támadta azt a beruházást, ami Érdnek is érdeke lenne, hiszen az egyik legfontosabb elővárosi vonal fejlesztéséről van szó” – mondta.