Hackertámadásokkal gyanúsíthatják Szilvásyékat

2011.07.06. 16:00
Az Index információi szerint egy évekkel ezelőtti illegális akciósorozat miatt gyanúsították meg kémkedéssel az NBH két korábbi főigazgatóját és Szilvásy Györgyöt. Az ügy azért lett ilyen titokzatos, mert a gyanú szerint mindhárman még nemzetbiztonsági vezetőként vettek részt egy hackertámadás megszervezésében a kormányzati gerincháló és több kormányzati szerv informatikai rendszere ellen. A támadásokra azonban egy társszolgálat is felfigyelt.

Nem külföldi hatalmak megbízása áll a volt nemzetbiztonsági vezetőkkel szemben felmerült kémkedési gyanú hátterében - tudta meg az Index.

Információink szerint az NBH két régebbi főigazgatója, Galambos Lajos
és Laborc Sándor, illetve Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány
titokminisztere a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának
illegális megtámadása miatt került bajba.

Laborc Sándor (fotó: Kollányi Péter)
Laborc Sándor (fotó: Kollányi Péter)

A három egykori nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó vezetőt és politikust a múlt héten egymás után őrizetbe vette a katonai ügyészség. A rendszerváltás óta példátlan letartóztatás-sorozat furcsaságát azonban igazán az adta, hogy az ügyet szokatlan titkolózás vette körül, a bíróság pedig nem tartotta szükségesnek az előzetes letartóztatásuk elrendelését.

Az ügyészek nem hozták nyilvánosságra az érintettekkel szembeni gyanúsítás részleteit, sőt még az alapinformációkról is hallgattak.

Galambos őrizetbe vételekor az Egy-másért Alapítvány
vezetőinek elfogása után felmerült, hogy a kémkedés gyanúja
összefügghet azzal, hogy Jakubinyi Róbert belekeveredett az orosz
kézre került Mol-részvénypakett ügyleteibe.

Galambos Lajos (fotó: Honéczy Barnabás)
Galambos Lajos (fotó: Honéczy Barnabás)

Információink szerint azonban a katonai ügyészség nem nemzetközi,
hanem belföldi ügyben fogalmazta meg a kémkedés gyanúját, azért mert az érintettek hivatali hatáskörüket túllépve, illegális informatikai
támadásokat, adatlopásokat szerveztek a magyar kormányzat internetes gerinchálója, illetve több kormányzati hivatal ellen.

A történet nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság előtt, mert nagy vonalakban éppen Szilvásy György beszélt róla 2008-ban, néhány nappal az UD-botrány kirobbanása előtt. Szilvásy még regnáló miniszterként jelentette be, hogy valakik meghackelték a kormányzat rendszerét.

Szilvásy autóval távozik a Budapesti Katonai Ügyészségről, miután szabadlábra helyezték (fotó: Mohai Balázs)
Szilvásy autóval távozik a Budapesti Katonai Ügyészségről, miután szabadlábra helyezték (fotó: Mohai Balázs)

Szilvásy még a nemzetbiztonsági kabinetet is összehívta a támadások, és "milliónyi postafiók tartalmának" feltörése miatt.
A parlament nemzetbiztonsági bizottsága tavaly foglalkozott az UD Zrt.
nyakába varrt adatlopásos sztorival, és már akkor kiszivárgott, hogy
Szilvásy verziója vélhetően félrevezető volt.

Az Index 2010 szeptemberében számolt be az ellenőrzési albizottság üléséről, ahol kiderült, hogy a támadást végrehajtó hackert Szilvásy György mutatta be Galambosnak, aki egyelőre tisztázatlan céllal szerződtette. A tavalyi bizottsági ülésen még az is kiderült, hogy a külsős munkatárs azt követően is folytatta munkáját, hogy 2007-ben Laborc Sándor vette át az NBH irányítását.

A bizottsági ülésről nyilatkozó Demeter Ervin tavaly azt mondta, hogy a hacker számtalan támadást intézett a kormányzat szerverei ellen.
Úgy tudjuk, hogy a katonai ügyészségen Szilvásy Györggyel egy időben őrizetbe vett csuklyás férfi a hacker volt.