Hőségriasztást rendelt el az ÁNTSZ

2011.07.07. 11:18 Módosítva: 2011.07.07. 14:23
A legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendeli el péntek reggel nyolc órától hétfő éjfélig az országos tiszti főorvos.

Paller Judit elmondta, hogy a következő négy napban hőségre kell számítani, a napi középhőmérséklet a 25 fokot, majd a 27 fokot is meghaladhatja.

Az ilyen a napokon jelentősen nő a rosszullétek és a halálozások száma. Ezért az egészségügyi szolgáltatókat arra kérik, hogy az intézményekben minél több üres ágy álljon rendelkezésre.

Értesítették az egészségügyi államtitkárságot, a katasztrófavédelmet és a mentőszolgálatot, kérve, hogy tegyenek meg minden szükséges előkészületet. Továbbá a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztettek, miután lehetséges, hogy a hőség miatt a kamionstopot is feloldják.

Pénteken nagyon erős, 7,5-es UV-B sugárzás várható, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is riasztást adott ki, amely visszavonásig érvényes, közölte Vincze Enikő meteorológus.

Aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 között ne menjen a napra, de vállat takaró póló, szalmakalap, fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napozás után bőrpír keletkezhet.

D KOS20110704012

Sok napsütés lesz, elsősorban az északi megyékben növekszik meg átmenetileg a felhőzet, elszórtan zápor, zivatar előfordulhat. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30, 35 fok között várható.