Véget vetnek a vérturizmusnak

2011.07.07. 20:20
A kormány befoltozta a joghézagot, a váradók péntektől már csak az otthonukhoz legközelebbi véradó állomásig való eljutás költségére tarthatnak igényt.

A jövőben mindenki csak a lakhelyéhez legközelebb eső vérellátóba utazhat ingyen, de ezen a távon is csak a közösségi közlekedésben igénybe vehető kedvezmény szerinti legolcsóbb jegy árát téríti meg a vérgyűjtő.

A "vérturizmust" lehetővé tévő joghézagról múlt héten az Index számolt be: az országon belül otthonról hosszabb utakra indulók visszakapták a vonat- vagy buszjegy árát, ha a célállomáson elmentek vért adni. A lehetőség nem kerülte el az élelmes turisták figyelmét: az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az első negyedévben annyi pénzt fizetett ki a véradók utazási költségeire, mint tavaly egész évben.

A joghézagot "befoltozó" miniszteri rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Ebben hangsúlyozták: amennyiben a véradás az OVSZ területi szerve általi behívással történik, a véradás helyéről a donorral előzetesen egyeztetni kell. A véradásra behívott donornak pedig az utazással összefüggésben keletkezett "indokolt és igazolt költségeit a vérgyűjtést végző megtéríti" - tették hozzá.

Az utazási költségtérítésről a rendelet úgy rendelkezik: "a költségtérítés mértéke megegyezik a donornak az OVSZ által működtetett országos véradó nyilvántartó rendszerben szereplő, a donor által előzetesen írásban megadott értesítési címe, illetve ennek hiányában lakcíme és az ahhoz legközelebb eső vérellátó közötti, az adott távon a közösségi közlekedésben irányadó, a donor által igénybe vehető, a személyszállítási utazási kedvezményekről szóló jogszabályban meghatározott kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával".

A véradók utazási költségtérítését szigorító rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis pénteken lép hatályba.

A tervezet társadalmi egyeztetés céljából június közepén került fel a kormány honlapjára. Eszerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy "az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát" vizsgálják.

Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. "Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában" – olvasható a rendelet indoklásában.