Jó borokat ittak az EU-s diplomaták

2011.07.08. 18:07
Egy hétig lehet megnézni a Magyar Nemzeti Múzeumban az EU-s elnökség ajándékait és azokat a bútorokat, dekorációs tárgyakat, amellyel a brüsszeli Tanács épületét rendezték be magyar módra.

Az Európai Unió Tanácsának 1995 óta otthont adó brüsszeli, Justus Lipsius reneszánsz filozófusról elnevezett épületet minden félévben a  soros elnöki tisztet betöltő ország rendezi be. EU-s elnökségünk lejárta után a Magyar Nemzeti Múzeumba került néhány olyan tárgy, amely Bakos Piroska, az elnökség háziasszonyának szavaival élve „elnökségi életünk kiemelkedő tárgya”. Most ezeket a század eleji konyhai használati tárgyakból összerakott lámpákat, felújított foteleket, az elnökség vendégeinek adott ajándékokat állítja ki egy hétre a múzeum.

Hungarian Innovation Kit

„Isten bizony nem fogom végigmondani elnökségünk összes vívmányát” – kezdte beszédét a múzeumban megtartott pénteki megnyitón Győri Enikő, az európai ügyekért felelős államtitkár. Azért kiemelte, „nem vitatható” eredmény a horvát csatlakozás előkészítése. Ugyanakkor a roma-, és a Duna-stratégiát lehetőségnek jelölte meg. „27 ország kapott házi feladatot, hogy a romák jobban be tudjanak illeszkedni” – mondta.

Győri Enikő ezután elmondta, hogy alig hiszi el, hogy vége az elnökségnek, ami csak abból derült ki számára, hogy naponta már csak 150 emailt kap a korábbi több száz helyett. Azt is elárulta, az ajándékok közül az „elnökségi túlélőkészlet”, a magyar találmányokat bemutató ajándékcsomag volt a kedvence: tartalma egy lézeres toll, egy dinamós zseblámpa, C-vitaminos cukorka, és egy hímes tojás mintájú, Magyarország imázsfilmjét is tartalmazó pendrive – amiről sokadig ránézésre is nehezen lehet kitalálni, hogy micsoda. .

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A féléves magyar EU-elnökség vendégei a válságra hivatkozva legfeljebb 200 euró (54 ezer forint) értékben kaptak ajándékot. A VIP-nek nevezett kategóriába csak az állam- és kormányfők, valamint az uniós intézmények felső vezetői kerültek. Barosso és Jerzy Buzek például kétszemélyes, kimondottan az elnökségre készült Herendi csészét, alátétet, selyem nyakkendőt, lézeres tollat és Zsolnay Ginkgo medált kapott. A kiállításon ezeket is meg lehet majd nézni.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kötelességnek, de egyben megtiszteltetésnek is tartotta a tárgyak megőrzését. A most átadott EU-s darabokat a látogatók július 17-ig tekintheti meg, ezután raktárba kerülnek.

Jóféle borok

A kiállított tárgyak közül a legötletesebbnek a Justus Lipsius két helyiségébe készült két egyedi tervezésű lámpa tűnt. Az egyiknél Zsolnay és Herendi teáskannákból, csészékből, tányérokból egymásra pakolt torony tartotta a lámpaburát.

01

A Magyar Nemzeti Múzeumban a dekorációs elemeknek, ajándék tárgyaknak csak a töredéke lesz kiállítva, a többségük már raktárba került, köztük az a Liszt műveit játszó fotelt is, amelyet lehet, hogy egy minisztériumnak adományoznak.

Az átadón bemutatták azokat a Magyarország különböző borvidékeiről származó borokat is, amelyeket az elnökségi rendezvényeken is felszolgáltak. A vörösbor valóban első osztályú volt, a harminc fokos hőségben még inkább ütött.