Kapzsisággal vádolják Érdet a vasútépítők

2011.07.08. 14:46 Módosítva: 2011.07.08. 14:46
Nincs olyan törvény, amely szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek háromszoros árat kellene fizetnie a megvásárlandó ingatlanért. Az önkormányzat az EU-szabványok szerint építene óvodát.

Kapzsisággal vádolja az érdi önkormányzatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), mivel az továbbra sem fogadja el az óvodára adott vételi árát.

Ahogy arról beszámoltunk, a NIF a Budapest–Székesfehérvár vasútvonal kétvágányossá alakítása miatt sajátítaná ki az óvoda területét. A 120 milliárd forintos uniós beruházás nyomvonala ugyanis az érdi Harkály utcai óvoda területét is magába foglalja. Az érdi képviselő-testület 2008-ban is tárgyalta a kivásárlással kapcsolatos ajánlatot. Az akkori jegyzőkönyv tanúsága szerint a MÁV első körben alacsony, 40 milliós javaslattal állt elő, de miután az önkormányzat világossá tette, hogy ezt nem fogadják el, tettek egy másik, 111 millió forintos ajánlatot.

Az önkormányzat úgy vélte, ennél magasabb összeget is lehet kérni a beruházótól, ezért 280 milliót javasolt a vasútnak. Az önkormányzat bírósághoz fordult, de ott sem tudta kiharcolni, hogy az összeg jelentősen növekedjen.

Kapzsiság vagy EU-szabvány?

A NIF pénteki közleményében kemény szavakkal illeti a település önkormányzatát: "Tekintve, hogy az önkormányzat 2006 óta ismeri a vasúti beruházás tervezett nyomvonalát és 2009 óta megkapta az ingatlan értékéért megítélt összeget, érthetetlen számunkra, hogy miért nem tett azóta lépéseket a Harkály utcai óvodások akárcsak ideiglenes átköltöztetését illetően. Utóbbi számunkra azt bizonyítja, hogy az önkormányzat eredeti célja nem az óvoda elhelyezésének megoldása, hanem az ingatlan értékének 3-szoros (180 millió Ft) kikényszerítése volt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től."

Segesdi János alpolgármester egy korábbi cikkünkben azzal érvelt, hogy a nyolcvanfős óvodát is az uniós szabványokat betartva kell újjáépíteni, és figyelembe kell venni a gyerekekre jutó négyzetmétertől a kiszolgáló helységek berendezéséig, az akadálymentesítésig minden követelményt, ami komoly költségekkel jár.

A NIF szóvivője úgy vlaszolt: kártalanításként a kisajátított ingatlan értéke, nem pedig a helyette létesítendő épület újra-előállítási költsége jár a volt tulajdonosnak. Érd önkormányzata 2012 nyaráig jegelte a kisajátítási árvitát a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-vel.