Egyfordulós, vegyes választási rendszert szeretne a Fidesz

2011.07.09. 17:28 Módosítva: 2011.07.10. 15:26
A legvalószínűbb forgatókönyv alapján alakítaná át a választási rendszert a Fidesz, a párt elnöksége fenntartaná a vegyes rendszert, de az eddigi két forduló helyett csak egyet rendeznének, azaz a képviselői mandátumszerzésnek immár nem lenne feltétele a választók több mint felének a támogatása. Ez kedvez azoknak a pártoknak, akik le tudják uralni saját politikai oldalukat.

A várakozásoknak megfelelően a Fidesz a vegyes rendszer fenntartására, egyben a választási forudlók számának csökkentésére készül választójogi reformjában. Az új választási rendszer kidolgozása szeptemberre várható, a parlament ősszel dönthet róla. Az új alaptörvény szerint a választási törvény egyike a sarkalatos törvényeknek.

Az már korábban sejthető volt, hogy a Fidesz fenntartja a vegyes választási rendszert, nem fog elmozdulni az arányos - csak listás -, sem pedig az angolszász országokban jellemző, csak egyéni körzeteken alapuló rendszer felé.

Azt, hogy csak egy választási forduló legyen, valószínűleg a költségek csökkentésével indokolják majd. Ugyanakkor ez utóbbi kedvezhet a centrumtól a jobbközépig terjedő politikai teret leuraló Fidesznek, mivel egy egyfordulós választási rendszerben az egyéni körzetekben a mandátumszerzéshez nem lesz szükség 50% +1 szavazatra, ez pedig kedvezhet a Fidesznek a megosztott ellenzékkel szemben. A két fordulós rendszerek a koalícióknak kedveztek - a Fidesz 1998-ban, a szocialisták 2006-ban fordították így javukra a választást.

A választási rendszer további részleteiről biztosan csak annyit tudni, hogy a parlament 200 fős lesz, ez legfeljebb a nemzetiségek képviselőivel egészülhet ki. Áder János szerint a 200 fős parlamentben is a mostani arányok szerint alakulnának az egyéni és a listás képviselői helyek. Jelenleg 176 egyéni és 210 listás mandátum van, ezek szerint az egyéni mandátumok száma száz alá csökkenne. Szakértők szerint száznál kevesebb egyéni körzetet csak úgy lehet felállítani, ha a választókörzetek átlépik a megyehatárokat, különben sérülne az az elv, hogy közel azonos népességű egyéni választókerületek legyenek.

Áder még azt is elmondta, hogy a mostani 750 helyett 1500 ajánlásra lenne szükség az egyéni induláshoz, ezek összegyűjtésére az önkormányzati választásokhoz hasonlóan 21 napja lenne az indulóknak.

Listából csak egy lenne, az országos lista, ezt azok a pártok állíthatnák, melyek legalább a választókörzetek egynegyedében, kilenc megyében és Budapesten állítanának egyéni képviselőjelöltet.

Ezen kívül annyit tudni, hogy valamilyen formában szavazati jogot kívánnak biztosítani a határon túliaknak is. A nemzetiségek parlamenti képviseletének kérdése még ennyire sem tisztázott, még az sem dőlt el, hogy milyen mandátummal rendelkezhetnének képviselőik az országgyűlésben. A témáról bővebben olvashat alábbi cikkeinkben:

Senki nem tud biztosat a 2014-es választásról

Fideszes és jobbikos az összes határon túli?

A kisebbségeket még nem zargatta a kormány

Tárgyalási alapként sem fogadható el az LMP számára a Fidesz választási rendszerre vonatkozó legújabb javaslata, mert az az ellenzéki párt szerint egyebek mellett tovább erősítené az ország politikai megosztottságát és a két nagy párt, a Fidesz és MSZP bebetonozását szolgálná.