Gyurcsányt is meghallgatja a Gyöngyöspata-bizottság

2011.07.12. 16:58
Elkezdte munkáját a tavaszi gyöngyöspatai eseményeket és az egyenruhás bűnözés folyamatát feltáró eseti bizottság. Az ellenzék szerint már a bizottság feladatának meghatározása is megelőlegezi a végeredményt. Meghallgatnak majd titkosszolgálati vezetőket, polgárőröket és Gyurcsány Ferencet is, hogy kiderítsék, mi is történt igazából Gyöngyöspatán.

“Köszönöm a képviselőknek az önmegtartóztatást, hogy nem mentünk bele máris azokba a vitákba, amiket éppen ebben itt kell majd a későbbieken lefolytatni” - zárta Kocsis Máté elnök az egyenruhás bűnözés folyamatával és a tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó parlamenti eseti bizottság nyitó ülését.

Az eseti bizottság 150 napra jött létre, és önmeghatározásában többek között az szerepel, hogy feltárja a gyöngyöspatai romák húsvéti utaztatásának körülményeit, Richard Field amerikai üzletember szerepét, megállapítja, hogy “az országgyűlésben képviselettel rendelkező ellenzéki pártok közvetett vagy közvetlen módon részt vettek-e az ország közrendjének és köznyugalmának megzavarásában”, valamint, hogy kinek az érdeke volt, hogy Magyarországot a külföldi sajtó polgárháborús helyzetű országnak mutassa be.

A bizottság elnevezését és alapvető feladatainak körét természetesen kritizálták az alig burkoltan megszólított pártok képviselői. A Gyöngyöspatán aktív Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez erősen kötődő Jobbik részéről Balczó Zoltán és Mirkóczki Ádám jelezték, hogy a meghatározás megelőlegezi, hogy itt egyenruhás bűnözés történt, pedig ilyen következtetésre legfeljebb a munka végén juthatna a bizottság. Az LMP-s Mile Lajos szerint pedig súlyos vádakkal illetik az ellenzéki pártokat, és a meghatározás úgy hangzik, mintha már meg is lenne az ítélet.

Túl parázs vita az első ülésen mégsem alakult ki - ahogy Kocsis Máté szavaiból is látszik -, mert a bizottság tagjai úgy értékelték, viszonylag széles körű a meghívottak köre és kellően rugalmasan kezelik majd a munkarendet.

Az első szeptemberi ülés Gyöngyöspatán lesz, rögtön utána pedig titkosszolgálati vezetőket hallgatnak majd meg. Később többek között meghallgatják majd Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt, számos volt és jelenlegi gyöngyöspatai tisztviselőt, a TASZ és az Amnesty International képviselőit, Habsburg Györgyöt, a Vöröskereszt magyarországi vezetőjét, rendőri vezetőket, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület vezetőit, valamint Vona Gábort és Schiffer Andrást is.

A meghallgatottak között lenne a húsvéti utazást szervező Richard Field is, ő azonban korábban bejelentette, nem megy el a bizottságba és elhagyta Magyarországot.

Voltak javaslatok további meghívottakra (a jobbikos képviselők például szívesen látták volna Mesterházy Attilát is), de csak egy igazán fajsúlyos szereplő az, akit meg is szavazott a bizottság - a húsvéti gyöngyöspatai események után a helyi romáknak egymillió forintot felajánló Gyurcsány Ferencet is meghívják majd.

A bizottságnak november 20-ig kell jelentést készítenie, de Kocsis Máté szerint az elsődleges az eredmény, így ha több időre lesz szükség, kérelmezik majd a munka hosszabbítását.