Ma is extrém magas UV-B sugárzás várható

2011.07.12. 06:51 Módosítva: 2011.07.12. 13:28
Az ország egyes területeire, a Dél-Alföldre és a Dél-Dunántúlra mára is a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos, a meteorológiai szolgálat enyhébb fokozatú figyelmeztetéseket adott ki, az UV-B sugárzás ma is extrém lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) keddre enyhébb fokozatú figyelmeztetéseket adott ki, az UV-B sugárzás értéke viszont várhatóan eléri majd az extrém szintet, és szerdán is elérheti a 7,5-ös riasztási küszöbértéket.

A Dél-Dunántúlra másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ, a Dél-Alföldre viszont csak elsőfokút, mivel éjszaka az előre jelzett értékeknél alacsonyabb volt a hőmérséklet. Az éjszaka jobban felfrissült a levegő, mint azt várták, így az ország nagy részén jelenleg nincs érvényben figyelmeztetés. Kedden az ország nagy részén 30, a délebbi területeken 33 Celsius-fok várható.

Szerdától ismét magasabb fokú figyelmeztetésre lehet számítani, elsősorban az ország déli és nyugati részein. Az Északi-középhegység völgyeiben lehet 25 alatt a napi középhőmérséklet. Csütörtökön a napi középhőmérséklet országszerte 28-29 fok között lesz, de az Alföldön akár a 30 fokot is elérheti. A napi maximumhőmérséklet 33 és 38 fok között várható, mondta Tóth Tamás meteorológus.

A négynapos hőségriadót követően az országos tiszti főorvos az ország egyes területeire keddre is a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el. Paller Judit harmadfokú hőségriadót rendelt el Bács-Kiskun, Csongrád, Zala, Somogy és Baranya megyére, másodfokú hőségriasztást pedig Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére.