Vesztegetéssel gyanúsítanak egy helyettes államtitkárt

2011.07.12. 21:25 Módosítva: 2011.07.12. 21:32
Az Eclipse-ügy folyományaként hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát. A férfinak, aki akkoriban a a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója volt, 2009-ben luxusautót bérelt az Eclipse, ami ezután megnyerte azt a hírhedtté vált, 5 milliárdos állami tendert, aminek a vége pénzmosási és adócsalási ügy lett. Az Eclipse projektmenedzsere Pintér belügyminiszter lánya volt, akit nem hallgattak meg az ügyben.

Az MTV híradója szerint hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a Belügyminisztérium egyik helyettes államtitkárát, Eiselt Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség.

A gyanú szerint Eiselt György még 2009-ben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként egy luxusautót kapott használatra egy pályázat későbbi nyertesétől - hangzott el kedd este a Híradóban. Ez a cég volt az Eclipse. A vállalkozás néhány hónappal később, hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárás végén ötmilliárd forintos állami megbízást kapott az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására.

A Figyelő szerint az Eclipse 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon.

A Híradóban közölték, büntetőeljárás indult az Eclipse vezetője ellen is, aki a gyanú szerint az autót bérelte a közlekedési hatóság főigazgatójának. A Belügyminisztériumban megerősítették, hogy a helyettes államtitkárt valóban gyanúsítottként hallgatták ki.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Híradóval azt közölte: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt az elmúlt év ősze óta hivatali vesztegetés miatt folyik ez a büntetőeljárás. Ezen büntetőügyben az elmúlt időszakban több gyanúsításközlés is történt - tette hozzá.

Az ügyészség szóvivője azt nem árulta el, hogy kiket gyanúsítottak meg az ügyben.

A Híradóban elmondták azt is, hogy az Eclipse Zrt. vezetőit tavaly márciusban kommandósok fogták el. Pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt indított ellenük büntetőeljárást a Vám és Pénzügyőrség. A gyanú szerint az ötmilliárdos állami megrendelésből származó nyereséget fantomcégek hálózatán keresztül próbálták meg eltüntetni.

Itt az Index-cikk a letartóztatásról.

A tavalyi kommandósakcióval egyidőben, 2010. márciusában, házkutatást tartottak a Pintér Sándor-féle Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) zuglói székházában is, az Eclipse ugyanis ettől a cégtől bérelt irodát. Az ügy ezen kívül azon a szálon is Pintérhez kapcsolódik, hogy az eset idején a mostani belügyminiszter lánya, Pintér Hajnalka projektvezetői beosztásban az Eclipse Zrt. alkalmazottja volt. A Figyelő tényfeltáró cikkei szerint az ötmilliárdos megbízás ügyében ő volt minden teljesítés átadója és ő volt az elsődleges kapcsolattartó személy.

A VPOP szóvivője, Sipos Jenő a Heti Válasz múlt heti számában azt nyilatkozta: az Eclipse-irányítók pénzmosási és adócsalási ügyleteihez nincs köze Pintér Hajnalkának - ezért a vámnyomozók sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki a projektvezetőt.