Gyanúsítottként hallgatták ki Gergényi Pétert

2011.07.13. 09:00 Módosítva: 2011.07.13. 09:54
Gyanúsítottként hallgatta ki a Debreceni Katonai Ügyészség Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt, erősítette meg a Magyar Hírlap információját Gulyás Gábor ügyvéd.
fotó: Barakonyi Szabolcs
fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ügyvéd csak annyit árult el, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, mert az szerinte megalapozatlan és törvénysértő. Gulyás Gábor további részleteket nem kívánt közölni, így arról sem adott tájékoztatást, hogy pontosan mivel gyanúsították meg a volt főkapitányt.

A Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője megerősítette, hogy az ügyészség tavaly november óta vizsgálja a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos rendőri intézkedések jogszerűségét.

A folyamatban lévő ügy részleteiről az alezredes nem kívánt nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára.

A vizsgálat jelenleg is tart, a kihallgatások folytatódnak, és még több hónapig is eltarthatnak – tette hozzá Kiss Attila.

A választások előtt Pintér Sándor számára világossá tették, hogy alapos kivizsgálást várnak Bene László országos és Gergényi Péter budapesti főkapitányok ügyében. Ez azért érdekes, mert Pintért a közös szakmai múltjuk mellett köztudottan baráti szálak kötötték össze Gergényi Péterrel. Bizalmi kapcsolatuk egy közös cégben is megnyilvánult: Gergényi visszavonulása után kisebbségi tulajdonosa lett az Admiral Tours nevű utazási irodának, amelyet Pintér és egykori rendőrségi munkatársa, Valenta László közös vállalkozása irányított. Az iroda 2009 végén csődbe ment.

Pintér bemutatkozó nyilatkozata megrökönyödést keltett a Fidesz-vezetésben. Az új belügyminiszter azt mondta: nem gondolja, hogy Gergényi Péter törvénytelenül járt volna el az oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani.