Ismét kihallgatták Szilvásyt

2011.07.15. 19:12

Ismét kihallgatták a kémkedéssel gyanúsított Szilvásy Györgyöt a Budapesti Katonai Ügyészségen pénteken. Ügyvédje szerint Szilvásy György minden kérdésre válaszolt, ám a kérdések és a válaszok továbbra is államtitkot képeznek.

Azt is elmondta: Szilvásy György kihallgatási jegyzőkönyve titkosításának feloldása érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordultak. Ez a dokumentum tartalmazza a volt miniszterrel közölt gyanúsítást is.

Mint mondta: az adatvédelmi biztos törvényes jogköre az, hogy kezdeményezze a titokgazdánál a titkosítás felülvizsgálatát, és ha úgy ítéli meg, hogy az nem indokolt, akkor ő fordulhat a bírósághoz, amely feloldhatja azt. Az elsőfokú bíróság döntését, amely szerint Szilvásy György szabadlábon maradhat, a másodfokú bíróság helybenhagyta, azonban ennek indoklást egyelőre még nem ismeri sem a gyanúsított, sem az ügyvéd.

Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kémkedéssel, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Rajtuk kívül gyanúsított még Szilvásy György is, akit szintén kémkedéssel gyanúsítanak.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa csütörtökön rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását, Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helyben hagyta a korábbi döntést, amely nem rendelt el kényszerintézkedést.