Rizikó van Patán

2011.07.15. 07:44
Az elmúlt hónapok viharai után most a romák kezében van az adu: a vasárnapi polgármester-választáson valószínűleg az győz, akire a cigányok szavaznak. Nincs toronymagas esélyes a nyolc jelölt között, Vona Gábor viszont nem maradt kételyek között. Amikor a cigánysoron sétálva a romák véleménye felől érdeklődött, azonnal megmondták neki.

Gyöngyöspatán rekordszámú, nyolc jelölt van versenyben a polgármesteri székért. Párt egyedül a jobbikos Juhász Oszkár mögött van, a többiek függetlenek. Esélyes jelölt több is akad, de csütörtökön még senki sem tudta, ki lehet a befutó.

A fullasztó hőségben délelőtt az utcákon jobbára csak vöröslő fejű rendőröket, az utcákat kapirgáló közmunkásokat, pár bevásárló nyugdíjast és a barackosokban szüretelők utánfutós kocsijait lehet látni. Az elmúlt hónapok viharai után a faluban nyugalom van, csak pár választási plakát utal arra, hogy vasárnap a település új vezetőt választ.

A tét nagy. Ha Gyöngyöspatán az évtizedek óta kezeletlen gazdasági és szociális problémák miatt szunnyadó, és a politika által az elmúlt fél évben az etnikai törésvonal mentén felszított indulatokat nem sikerül elcsitítani, azaz ha a vasárnapi egyfordulós választáson nem a többség és a romák által is elfogadott jelölt nyer, a minden józan helyi lakos által remélt konszolidáció helyett a konfliktus fog még jobban kiéleződni.

Lehetne egyszerű is

A képlet egyszerű lenne, ha a listán az őszi választáson még csúf vereséget szenvedő, de a Gárda behívásával ismertté vált, a fejlődés útját a cigányok megrendszabályozásában látó Juhász Oszkár és a radikalizmusban rajta is túltevő, véderős Eszes Tamás mellett csak egy-két, a romák számára is elfogadható jelölt neve szerepelne.

A korábbi helyhatósági választásokon ez volt a helyzet: a roma vezetők megállapodtak az egyik mérsékelt jelölttel, aki a falu (névjegyzékében szereplő 2150-ból) 1200 aktív választójának voksai közül begyűjtött 670-690-t, közte a romák 250-300 szavazatát, amivel gond nélkül nyert.

"Nagy rizikó van Patán, roma lehet a polgármester" – kacsintott ránk egy nem helybéli gyümölcsfelvásárló, amikor megtudta, hogy a fákat szüretelő pataiak véleményére vagyunk kíváncsiak.

Régi sérelmek

"Szétoszlanak a szavazatok, attól félünk" – mondja a barackosban a 38 fokos déli hőségben a fák alatt pihenő gazda. A családja reggel hat óta dolgozik, lassan indulnak haza. Két jelöltet tartanak esélyesnek, Pirikét, azaz Matalik Ferencné alpolgármestert, és Bernáth Magdolna panzióst, aki szerintük az erélyesebb, és ezért alkalmasabb jelölt.

Az árnyékban beszélgetve előkerülnek a pataiak régi sérelmei: a segélyből élő romák, a mindennapos kis értékű lopások, az időseket sértegető, unatkozó  fiatalok, a túloldali Kecskekő-dűlőn letarolt szőlők, a munkanélküliség "kultúrája", és az ezek miatt egyre jobban elvaduló viszonyok. A megoldást mégsem a Jobbik jelöltjében vagy a "nem idevaló" Eszesben, hanem valamelyik mérsékelt jelöltben, leginkább panziós Magdikában látják.

Vele nem sikerült beszélni, mert családi ok miatt távol volt. A másik esélyesnek tartott jelölt, a távozását egészségügyi okokkal indokló Tábi László lemondása óta a falut vezető Matalikné két dolgot szeretne elérni: legyen munkája a pataiaknak, és a gyerekeket le tudják kötni a napköziben.

Új megoldások

A munkalehetőséget az önkormányzati területek megművelése és az erdőtelepítés biztosítaná, a pénzt pedig az állam: Gyöngyöspata júniusban bekerült a kiemelt mintatelepülések szűk körébe, gyorsított pályázatokon nyerhet komoly összegeket a szociális földprogram, továbbá közfoglalkoztatási és társadalmi felzárkóztatási projektek megvalósítására.

Mataliknét több, az Indexnek nyilatkozó helybéli a Fidesz titkos támogatottjának tartja. Ezt pedzegette választási propagandaújságjában Juhász Oszkár is, valamint azt, hogy az alpolgármester a romákkal is lepaktált. Matalikné szerint mindebből semmi sem igaz, viszont a vádaskodás miatt lemondta a péntek estére tervezett nyilvános vitát, ahol a többi jelölt távolmaradása miatt eleve csak ketten lettek volna Juhász Oszkárral.

Az alpolgármester asszony szerint ha lesz munka és a gyerekek nem lófrálnak az utcán, csökkennek a feszültségek, melyek kialakulásában kulcsszerepe volt annak, hogy míg a faluban mindenki sokat dolgozott, a romáknál ezt nem látták. Mint mondta, a gárda miatt kialakult feszültség nem tett jót a falunak, de azelőtt Patán romos volt a romasor, a gárda, vagyis a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület járőrözései óta viszont sokkal nagyobb a rend és a tisztaság. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, de a cigányoknak szerinte meg kell tanulniuk rendet tartani, és erre jó eszköz, ha a segélyjogosultságot az önkormányzat a porták rendezettségéhez köti.

Egységben a roma erő

"Azért indulok, mert a Jobbikkal fel kell venni a harcot, de demokratikus úton" – mondja a kisebbségi önkormányzat (CKÖ) magát kényszerjelöltnek tartó vezetője, ifj. Farkas János, aki 300 roma szavazóra számít. Farkas szerint nem lehet a korábbi választási eredményekkel számolni, mert a falu állapota miatt lehetetlen megmondani, hogy vasárnap hányan mennek el szavazni.

Farkas is azt mondja, mint szinte mindenki a faluban: valamennyi jelölt számíthat 150-200 szavazatra, és ha a romák együtt szavaznak, az ő választottjuk lesz a befutó. Márpedig ez a személy a csütörtöki állás szerint maga ifj. Farkas János, aki sérelmezi, hogy a márciusi nagygyűlésen kollektív bűnösnek kiáltották ki a romákat.

"Nem akarjuk, hogy a történelem megismétlődjön" – magyarázta, hogy miért tart a szélsőjobbtól, és kijelentette, hogy ha a Jobbik szombati egész napos rendezvénye után úgy látja, hogy a pártnak van esélye, nem kizárt, hogy visszalép: "elfogadjuk a többség választását, a békesség, rend és nyugalom érdekében együtt kell működnünk".

Maradni vagy visszalépni?

Mivel a többi jelölt kapitulációjára kevés az esély, a választás kimenetele egyértelműen attól függ, hogy miként dönt Farkas. Az önkormányzat roma referense, Farkas Pál kizártnak tartja a roma jelölt visszalépését: "azért indította a CKÖ, hogy nyerjen, nem azért hogy visszalépjen. A romák 90 százaléka velünk szavaz, és az ő 300 szavazata nagyon erős lesz."

A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű. Bár nyíltan senki nem beszélt róla, több forrásunknak is volt olyan elszólása, ami azt jelezte, hogy a háttérben alkudozás zajlik Ifj. Farkas János visszalépéséről valamelyik többségi jelölt javára. "Az igazi kérdés az, hogy megérett-e a helyzet cigány polgármesterre Gyöngyöspatán?" – fogalmazott egy roma beszélgetőtársunk. Azzal ugyanis a romák is tisztában vannak, hogy abban a faluban, amelynek befolyásos körei és többsége is titokban vagy nyíltan örvendezett a szebb jövős gárdisták tartós jelenlétének, Farkas győzelme sok mindent jelenthetne, de megnyugvást a legkevésbé sem.

Egy nyomás alatt álló férfi

Többen is utaltak rá, hogy az eseményeket bizonyos fokig a gyöngyöspatai elit, az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör egyesület mögötti helyi potentátok irányítják. E teória szerint Juhász Oszkárt és a gárdát csak felhasználták arra, hogy polarizálja a közéletet a faluban, és később egy szintén erősen rendpárti, de a Jobbikhoz képest mérsékeltebb, így mára már a romák számára is elfogadható jelölt legyen a befutó. Ha ebben a verzióban vannak igazságmorzsák, akkor esetleg az egyesület egyik alapítója, a szintén panziótulajdonos Simó István lehet a konszenzusos jelölt. Az Indexnek nem sikerült beszélnie Simóval.

Egyik forrásunk szerint visszalépése érdekében a CKÖ jelöltjére az állami intézményrendszer irányából is gyakoroltak némi nyomást, kilátásba helyezve a Gyöngyöspatának mint kiemelt településnek megítélhető pénzek folyósításának megnehezítését. Ezt Ifj. Farkas János kérdésünkre kategorikusan cáfolta, szerinte aki ilyesmit terjeszt, az a roma szavazókat akarja elbizonytalanítani. Az elmúlt évtizedek állami kisebbségpolitikai gyakorlatának ismeretében azonban egy ilyen fejlemény mégsem tűnik fantazmagóriának.

Vona Gábor kirándul

Az Index stábja Gyöngyöspatán szembetalálkozott Vona Gábor Jobbik-elnökkel, aki épp a cigánysor peremén várta, hogy a rendőrök közöljék, biztonságosnak ítélnek-e számára egy rövid kirándulást a romák közé. "Erre jártam, kíváncsiskodom, de nem akarok balhét" – indokolta sajátos logikával az Indexnek a pártelnök a spontán látogatást, kíséretében Juhász Oszkárral, valamint a Barikád és a Nemzeti 1 TV stábjával.

"Amilyen a mosdó, olyan a törölköző – válaszolt id. Farkas János, a CKÖ korábbi vezetője a kapujában Vona helyzetértékelő kérdezősködésére, utalva arra, hogy a gyöngyöspatai konfliktus kiélezéséért és magáért a választás szükségességéért is a Jobbikot tartja felelősnek. A kamerák fókuszában Vona higgadtan tűrte, hogy beszélgetőtársai meglehetősen kendőzetlenül róják Juhász és az ő fejére felelősségüket a kialakult helyzetért, az állandó cigányozásért, cigánybűnözőzésért, a gárdisták hetekig tartó megfélemlítő jelenlétéért.

Az asszonyok hátul folyamatosan ágálltak, hogy dobják már ki a jobbikosokat, de legalábbis Farkasék ne álljanak szóba velük. Id. Farkas azonban viccesen "elnököm"-nek nevezte és még a házba is beinvitálta Vonát, amit ő udvariasan, de határozottan elutasított. A politikailag korrekt beszédmód oktatófilmjébe illő pillanat volt, amikor Ifj. Farkas azt kérdezte, hogy miért beszélnek Vonáék mindig cigányokról és magyarokról, mintha a romák nem lennének magyarok. "De hát maguk is magyar állampolgárok. Nem értem a kérdést, akkor szégyellik hogy cigányok?" – kérdezett vissza a Jobbik elnöke.

Építő és romboló emberek

Míg Vona a romákkal, majd a sarkon a 38 fokban sötétkék gyakorlóruhában támolygó rendőrökkel barátkozott, Juhász Oszkár is válaszolt a kérdéseinkre. Szerinte nem igaz, hogy a véderős Eszes és közte megoszló radikális szavazatok miatt esélytelen.

"Jó esélyekkel indulok. A kisebbség nem igazán érti a céljainkat. Rend és biztonság kell. A romák kiemelkedő felelősséggel tartoznak a helyzetért, meglopták, fenyegették a gyöngyöspatai lakosokat. Az érpataki modellt akarjuk bevezetni, ott nincs etnikai szempont, építő és romboló emberek vannak, és az önkormányzat is ekként kezeli őket. Tiszavasváriból a rendőrséget, Érpatakról a mezőőrséget venném át. A többi jelölt súlytalan, a programot csak én tudom végrehajtani."