Sikkasztás miatt választanak Nagyvázsonyban

2011.07.15. 15:35

Polgármestert és helyi képviselőket választanak vasárnap a Veszprém megyei Nagyvázsonyban, ahol a polgármesteri címért két független jelölt, Fábry Szabolcs eddigi polgármester és Vígh-Krupla Orsolya pedagógus, volt alpolgármester indulnak. Fábry Szabolcs 2006 óta a település polgármestere, míg Vígh-Krupla Orsolya 2010 óta a képviselő-testület tagja. A polgármesteri címen túl a hat képviselői helyre tizenhárom független jelölt pályázik.

Fábry Szabolcs polgármestert sikkasztás miatt megrovásban részesítette a Veszprémi Városi Ügyészség. A képviselő-testület április 27-én rendkívüli közgyűlésen szólította fel a polgármestert, hogy mondjon le pozíciójáról, aki ezt elutasította. A testület erre feloszlatta magát.

A polgármesternek az egyik mobilszolgáltató cég még 2009-ben 250 ezer forintot térített vissza a vele flottaszerződést kötő önkormányzat számára, de a pénz első két részletét, összesen százezer forintot, a polgármester feleségének számláján írták jóvá.

Fábry a jóváírás sorsáról a testület megkérdezése nélkül határozott, amikor átutalta egy gyermektáboroztatással foglalkozó alapítvány javára. Fábry saját honlapján közölt írásában elismerte, hogy vétséget követett el, bár szándéka nem ez volt, hanem az általa fontosnak tartott tábor támogatása.

A pénzt később visszafizette a telefonszolgáltatónak, de a büntetőeljárásban ez már csak enyhítő körülmény volt. A volt polgármester nem fellebbezett és lezártnak tekinti az ügyet.

Fábry Szabolcs választási szórólapján az áll, hogy társadalmi megbízatású polgármesterként indul a nyári választáson, egyik indoklása szerint azért, mert a településnek kell állnia a választások magas költségeit és így pénzt tudnak megspórolni.