Polgármestert választanak Gyöngyöspatán

2011.07.17. 08:30
Előzmény (1)

Időközi polgármester-választást tartanak ma a Heves megyei Gyöngyöspatán (erről részleteket itt olvashat), illetve a Veszprém megyei Nagyvázsonyban, utóbbi településen önkormányzati képviselőkre is voksolhatnak a helyiek.

Belebetegedett, lemondott

A gyöngyöspataiak nyolc jelölt közül választhatnak, heten függetlenként indulnak a posztért, amely azután üresedett meg, hogy a 2750 lakosú község független polgármestere április 18-án lemondott a tisztségről. A választási névjegyzékben 2141-en szerepelnek; a helyi választási iroda három szavazókört alakított ki.

A polgármester egészségi okokkal indokolta lemondását, de nem cáfolta, hogy döntésében szerepet játszott a községben kialakult feszült helyzet is.

Farkasszem

A településen gyakorlatilag március eleje óta fokozott a rendőri ellenőrzés, amióta egy polgárőr egyesület tagjai két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Március 6-án "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben, majd egy militáns szervezet katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a település határába, de az április 22-24. közöttre tervezett rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábor időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy az elmúlt időszakban nem történt rendkívüli esemény a településen, és a választás napján a rendőrség a szükséges erőkkel lesz jelen Gyöngyöspatán.

Nagyvázsonyban új polgármestert akartak

Nagyvázsonyban két független jelölt indul a polgármesteri tisztségért, míg a hat képviselői helyre tizenhárom független jelölt pályázik. A választási névjegyzékben 1485 választópolgár szerepel. A Veszprém megyei településen azért kell időközi választást tartani, mert a képviselő-testület április végén feloszlatta magát, mivel a tagok többségének felszólítására az eddigi polgármester nem volt hajlandó lemondani.

Az önkormányzati választás egyfordulós, azok a jelöltek nyernek, akik a legtöbb szavazatot kapják.