Végső búcsú Habsburg Ottótól

2011.07.17. 08:49

Habsburg Ottó tiszteletére gyászmisét celebrál ma a budapesti Szent István-bazilikában Paskai László bíboros. Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját a Pannonhalmi Főapátság altemplomában szűk családi körben helyezik el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással.

A Habsburg-titkárság tájékoztatása szerint a gyászmisére meghívták Schmitt Pál köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a kormány, valamint a diplomáciai testület tagjait.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele a napokban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert atyák készítették fel az érettségire és vizsgáztatták magyar nyelven.

Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

Habsburg Ottót 98 éves korában, július 4-én érte a halál. Földi maradványait szombaton Bécsben, a Kapucinusok templomában helyezték örök nyugalomra.