A Jobbik megkapta a legnagyobb esélyt

2011.07.18. 01:46
Hónapok óta tartó folyamatos Jobbik-kampány érett be vasárnap este Gyöngyöspatán: Juhász Oszkár a Véderőt, a mindenki által szeretett alpolgármestert és négy másik független indulót megelőzve, egyedüli pártjelöltként lett polgármester. Juhász az érpataki modellre mutogat, ami szerinte megoldást jelent Gyöngyöspatán is. A cigányok taktikája nem jött be, és elkeseredettek az eredmény miatt.

"Annyit szeretnék mondani, hogy az igazság győzött. Minden mást a hétfői sajtótájékoztatómon mondanék el” - mondta Juhász Oszkár, Gyöngyöspata frissen megválasztott polgármestere néhány perccel azután, hogy a választási bizottság ismertette az eredményt. Mintha ő maga sem számított volna igazán arra, hogy polgármesterré választják.

Fordulatok az utolsó pillanatig

A gyöngyöspatai választáson összesen nyolcan indultak a címért, ami egy 2500 fős település esetében alighanem rekord. A verseny teljesen nyílt volt, az utolsó pillanatig nem volt egyértelmű, ki lesz a győztes, és még szombat este is történt komoly fordulat, ekkor lépett ugyanis vissza az indulástól Farkas János, az egyetlen cigány jelölt.

A hétórás urnazárás után a legnagyobb számban az ezúttal öltönyben megjelenő Eszes Tamás, a Véderő vezetőjének hívei gyülekeztek a községháza előtt. Rajta kívül néhány jobbikos, és sok újságíró várta az eredményt, a többi jelölt támogatóit nem lehetett látni.

A véderősök voltak a legtöbben a községháza előtt (fotó: Barakonyi Szabolcs)
A véderősök voltak a legtöbben a községháza előtt
(fotó: Barakonyi Szabolcs)

Aztán egyszercsak megjelent Jobbik-zászlókkal feldíszített autóval, hímzett mellényben Juhász Oszkár, és bevonulásából már sejteni lehetett, ez az ő nagy estéje lesz. Amikor pedig már a választási bizottság megjelenése előtt felsorakozott zászlókkal a várakozókkal szemben, egyértelművé vált: Tiszavasvári, Hencida és Hegyháthodász után Gyöngyöspata a negyedik település, aminek jobbikos polgármestere lett Magyarországon.

Zengett a szebb jövőt

A hivatalos eredmények szerint a 2132 választásra jogosultból 1293-an jelentek meg, Juhász 433 szavazattal 33,8 százalékot szerzett. Második lett Matalik Ferencné alpolgármester, 333 szavazattal (26 százalék) harmadik Bernáth Magdolna 274 szavazattal (21,4 százalék). A Véderő vezetője, Eszes Tamás 134 szavazatot kapott, ez 10,5 százalék. Az eredmények hallatán zengeni kezdett az Adjon az isten szebb jövőt.

A községháza előtt aztán Juhász nem tudott kitérni néhány kérdés elől. Elmondta, azoknak, akik betartják az együttélés szabályait, együttműködést ajánl, akik viszont nem, és csak rombolni akartak, fizetni kell a bűneikért. De még a bűnösök is megkapják az esélyt a változásra, miután letöltötték a büntetésüket. Juhász csak akadozva tudott válaszolni a riporterek kérdéseire, mert folyamatosan a nyakába borultak idős asszonyok és férfiak, akik láthatóan elérzékenyülve gratuláltak neki. Juhász egyiküknek azt mondta, mostantól nem engedik, hogy terrorban tartsák a tisztességes embereket.

Juhász Oszkár nyakába borultak
Juhász Oszkár nyakába borultak

Juhász elsősorban a sokat emlegetett érpataki modellre hivatkozott, ez már kampányának is központi eleme volt. A modell lényege, hogy az önkormányzat minden támogatást megad azoknak, akik együttműködnek és betartják a szabályokat, akik azonban nem, azokat minden lehetséges módon megpróbálják rákényszeríteni erre.

Érpatak a minta

Gyöngyöspatán sokan bíznak abban, hogy ott is működni fog az érpataki módszer (Érpatakról a kampány során érkeztek is képviselők, akik a tapasztalataikról beszéltek). Több kérdésre ezután már nem akart válaszolni Juhász, és távozott volna, amikor egy menetrendszerű buszjárat állt meg a községháza előtt, és a sofőr kikiabálva gratulált az új polgármesternek.

Eszes Tamás támogatói, akik néhány perccel korábban még jókedvűen és bizakodva várták az eredményt, még annak kihirdetése közben csalódottan távoztak a teremből, és hamar eltűntek a helyszínről.

Egy rossz szót nem lehet rá mondani

Ennél is sokkal nagyobb volt azonban a helyi cigányok csalódottsága. Farkas János az Indexnek elmondta, visszalépésével egyértelműen azt akarta elérni, hogy a cigányság egységesen Matalik Ferencné alpolgármester mellé álljon. Matalikot mindenki, akit megkérdeztük a faluban, jó jelöltnek tartotta - jólelkű, kedves, megbízható embernek, akire “egy rossz szót nem lehet mondani”.

Farkas gyakorlatilag biztosra vette, a cigányok mintegy 300 szavazata a rá szavazó nem cigányokkal együtt elég lesz a győzelemhez. Az elsődleges cél ugyanis az volt, hogy legyőzzék a szerintük nem demokratikus jelölteket, vagyis Juhászt és Eszest.

Elkeseredtek
Elkeseredtek

Ez a taktika azonban nem vált be. A visszalépéssel ugyanis jó eséllyel el is vettek szavazatokat Matalik Ferencnétől, akit sokan ezáltal a cigányok jelöltjének könyveltek el, és inkább nem szavaztak rá. Maga Matalik is azt mondta az Indexnek, Farkas visszalépésekor tudta, sokan ezt fogják gondolni róla.

Szép dolog az összefogás, de

“Szép dolgokat mondott a kampányban az összefogásról, Juhásznál viszont hangsúlyosabb volt a munkahelyteremtés és a közbiztonság. Ennek pedig nagyobb ereje volt, mert ez a két legfontosabb kérdés” - mondta az Indexnek Losonci Bálint gyöngyöspatai borász, aki reményekkel várja Juhász vezetését. Hasonló véleménnyel többeknél találkoztunk a faluban - bármilyen jó jelölt is Matalik, az erős kézre nagyobb szükség volt.

A munkahelyteremtésről szóló egyik konkrét ígéret egy földtéglagyár létrehozása, amely mögött külföldi (iráni, török) befektetők lehetnek. Ehhez jön a közmunkaprogram, amelyhez negyven főt keresnek. A közbiztonságról szóló ígéretek pedig főleg az érpataki modell szigorán alapulnak, másrészt a szabályok erőteljesebb betartatásán. Losonci szerint Juhász azért hiteles ebben, mert már eddig is harcolt több hatósággal is, hogy szigorúbban tartassanak be szabályokat (például a védőnő-rendszerben).

Most ugyan rend van a faluban, de ez nagyrészt a tavaszi botrányok miatt többszörösére emelt rendőri jelenlétnek köszönhető, ami hosszútávon nem tartható fenn.

A Jobbik legnagyobb esélye

Juhász Oszkár nagy estéje után természetesen sok kérdés maradt nyitva. Egyrészt, hogy a nagypolitika ezek után mennyire működik vele együtt - ha nem is teljesen nyíltan, de azért inkább Matalikné élvezte a Fidesz támogatását (hivatalosan Juhász volt az egyetlen pártjelölt). Kérdés az is, hogyan tud együtt dolgozni a hatfős képviselőtestülettel, melynek többsége alapvetően nem mellette áll.

Igaz, Juhásznak volt olyan kampánykiadványa, melyben azt ígérte, Matalikot fel fogja kérni alpolgármesternek, és Matalik is azt mondta a választás után az Indexnek, a közös munka során majd kiderül, mennyire tudnak együttműködni.

És az is kérdés, nem éleződnek-e tovább a konfliktusok a faluban. Az Index a választás után elkeseredett cigányokkal találkozott, akik azt mondták, hónapok óta vártak a mai estére, hogy végre megváltozzanak a dolgok, de szerintük számukra a legrosszabbul alakult minden.

A Jobbik tavasz óta tartó, gyakorlatilag folyamatos kampánya a nagygyűlésekkel és Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével ezzel együtt most sikert hozott. A párt pedig óriási esélyt kapott.  Az egész ország figyelmének középpontjában álló településen kell megmutatniuk, mennyire működőképes az ő megoldásuk, és az lehetővé teszi-e egyáltalán az együttélést.