Lázár beszólt a KDNP-nek

2011.07.18. 07:13
Lázár János szerint a KDNP vállalhatatlan egyházügyi törvényt írt, és erről még csak nem is egyeztetett a Fidesszel. A Fidesz frakcióvezetője szerint érdemes lett volna népszavazást tartani az új alkotmányról.

A Népszabadságnak adott, hétfőn megjelent interjújában a Fidesz frakcióvezetője többször is kritikusan fogalmazott a KDNP-ről. Lázár János szerint azért kellett az egyházügyi törvényt a szavazás előtti utolsó órákban is módosítani, mert az előkészítésért politikailag felelős KDNP nem egyeztetett megfelelően a Fidesszel.

"Voltak vállalhatatlan részei az előterjesztésnek" - mondta a törvényről, hozzátéve, hogy a Fidesz elnöksége döntött arról, hogy az egyházzá válás feltételei érdemben módosuljanak.

Amikor a Fidesz felelősségéről beszélt, arra a kérdésre, hogy a KDNP felelősségére miért nem tért ki, ezt válaszolta: "Jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem egy koalíciós kormány. Eljött az ideje, hogy ezt fölmérjék. Ezzel mindent elmondtam."

A törvényhozás sebességéről ismét elmondta, hogy most fokozott tempóra van szükség, Kövér László házelnök téved, ha lassítani akar.

Saját szerepéről így fogalmazott: "Engem, azt gondolom, azért jelölt Orbán Viktor miniszterelnök úr frakcióvezetőnek, és azért választottak meg, hogy a "nagy öregek" döntéseit valósággá kovácsoljam. Az elvi döntések meghozatalát időnként progresszíven és hatékonyan kell végrehajtani. Nekem az erősségem az, hogy meg tudom valósítani a meghozott döntést."

Hogy a döntésekkel nem mindig ért egyet, azt egy ízben jelezte Lázár az interjúban. Azt állítja, ő támogatta volna, hogy népszavazás döntsön az új alkotmányról, de ebben az ügyben "erős kisebbségben" maradt.