Elnézést kért ügynökmúltja miatt Balatonfüred volt polgármestere

2011.07.19. 14:52

Bár korábbi ígéretével szemben nem nyilatkozott ügynökmúltjáról és beszervezése körülményeiről, egy beismerő nyilatkozat juttatott el Balatonfüred hivatalos weboldakának a város volt polgármestere. Simon Károly levelében beismerte, hogy 1961-ben Sulyok Péter fedőnéven beszervezték. "A nyilvánosságra hozott ügynöki múltam igaz. A napvilágot látott dokumentumok valósak és ezennel kivánok minden érintettől őszinte elnézést és bocsánatot kérni" - írta közleményében.

Simon, aki 1990-94 között az MDF színeiben volt Balatonfüred polgármestere, a város 2008-ban díszpolgári címmel tüntette ki. Erről már lelepleződése után közvetlenül, szerdán lemondott.

Bóka István, a város jelenlegi, fideszes polgármestere "nagyon szomorú és csalódott" a történtek miatt, de furcsállja, "hogy azokat, akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak".

Simon a hatvanas években válogatott vitorlázó volt, később a balatonfüredi hajógyár főmérnöke, majd a város polgármestere.