Teljesen átalakítaná a megyerendszert a kormány

2011.07.19. 06:36

Drasztikusan átformálná a kormány a megyék feladatait a Világgazdaság és a Magyar Hírlap szerint.

A Világgazdaság azt írja, szinte semmit nem hagynának meg a mostani rendszerből, a megyék az új önkormányzati törvény hatálybalépése után a területfejlesztési munkákat vennék át, amit most a regionális területfejlesztési tanácsok végeznek.

A legtöbb megyei feladat az államhoz kerülne, így az ott képződő hiány nem a már amúgy is szakadék szélén egyensúlyozó megyéket terhelné tovább, írja a Világgazdaság. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy annak a feladatnak a szakmai irányítását, amelyet most a megye lát el, a helyi kormányhivatal végezné, dolgozói fizetését pedig az állam biztosítaná, a normatívákat nem utalnák át a megyéknek.  Az csak később fog eldőlni, hogy a megyei jogú városoknak milyen szerep jusson az új megyei rendszerben.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fideszben már megszületett a politikai döntés a megyék jövőjéről. Ezek szerint a jelenlegi egészségügyi, szociális és oktatási intézményfenntartói hatáskör elkerül a megyéktől, amelyek ehelyett a területfejlesztéssel foglalkozhatnak. A régiós területfejlesztési tanácsok szerepét így a megyei önkormányzatok veszik át.