Készül az új szabálysértési törvény

2011.07.20. 06:50 Módosítva: 2011.07.20. 07:36

A Népszabadság értesülése szerint már készül a szabálysértési törvény tervezete, amelyben az eddigieknél is nagyobb eréllyel törekszenek arra, hogy a helyszíni bírság rettentsen el.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkaanyaga szerint olyan szabálysértési törvényt kell alkotni, amely a normaszegőkkel szemben gyorsabb és eredményesebb fellépést tesz lehetővé. A cél, hogy az ügyek többségét a lehetőség szerint azonnal érdemi – és jogerős – döntéssel lezárhassák.

Ezt szolgálná, hogy az elkövetőket minden lehetséges módon a helyszíni bírság elfogadására ösztönöznék. Ilyen hatása lenne például annak, ha tovább nőne a helyszínen, illetve a szabálysértési eljárásban kiszabható büntetések közötti különbség.

A bírság kifizetését megtagadó személyt azzal is a hatósággal történő fokozott együttműködésre késztethetnék, hogy deklarálják: amennyiben a vétkest elmarasztalják, a szabálysértési eljárásban mindenképpen nagyobb összegű büntetésre számíthat. Akár azt is meghatározhatnák, hogy mennyivel nő majd a tarifa, olvasható a döntés-előkészítő anyagnak szánt dokumentumban.