Romákra lőttek Putnokon

2011.07.20. 22:34 Módosítva: 2011.07.21. 10:03
Szerda este 7 óra körül lövések hatoltak át két romák lakta ház közös udvarának a kapuján. Az egyik golyó a durranásra kiszaladók mellett süvített el. A támadásnak nincs sérültje. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a pozdorjából készült kapu megduzzadt, a rajta lévő lyukakról így nem lehet megállapítani, hogy golyótól származnak-e, illetve mikor keletkeztek, ezt szakértő vizsgálja majd.

Csizi László és ötből négy gyereke épp otthon volt, amikor lövést hallottak odakintről. "Hangos durranásra lettünk figyelmesek, meg hogy megmozdult a kapu. Kiszaladtunk az udvarra, pár másodperccel később jött a következő durranás és hallottuk, ahogy a golyó elsüvíttett mellettünk."

Csiziék udvarán két ház áll, az egyikben ő és a felesége laknak a gyerekekkel, a másikban a húga, a férje és négy gyerek. A húgáék épp a szomszédos parkban sétáltak, ott is hallották a durranásokat, de azt hitték, hogy petárdák.


Nagyobb térképre váltás

A golyók két lyukat ütöttek a ház osb-lapból készített pozdorja kapujába, 50-70 cm-es magasságban. Csizi szerint a kiérkező putnoki rendőrjárőrrel a lyukak szálasodásása alapján megállapították, hogy a lövések hátulról, a patakon túli házak irányából érkezhettek, ahonnan rálátni Csiziék udvarára.

A megtámadott romák háza nem a romasoron, hanem a város központjához közel, a Serényi László téren, a vár és a 26-os főút közelében, többségi környéken van. A romák szerint a járőr helyszínelőt kért, de az ózdi kapitányságról azt válaszolták, hogy akkor mennek ki, ha megtalálják a hüvelyt, ami viszont Csizi szerint egy több száz négyzetméteres területen bárhol lehet. A család a történtek után nem mert otthon aludni.

A bejelentés hírét és a járőr kiküldését este az ózdi kapitányság ügyeletén megerősítették, de a parancsnok távollétében senki nem nyilatkozott.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek megerősítette a putnoki esetet, amelyről nem sokkal fél nyolc előtt érkezett bejelentés. Mint mondta, a rendőrök kimentek a helyszínre, ahol a bejelentő két lyukat mutatott a pozdorjából lévő kapun.

Egyelőre a bejelentő sem tudta biztosan, hogy fegyvert, vagy petárdát hallott eldördülni, mondta. Az adatok szerint a két szomszédja nem hallott semmit, tőle száz méterre találtak egy másik tanút, aki észlelt valamit, mondta a szóvivő.

Kitért arra, hogy mivel korábban esett az eső, a pozdorjából készült kapu megduzzadt. A rajta lévő lyukakról így nem lehet megállapítani, hogy golyótól, vagy más egyébtől származik, és azt sem lehet tudni, hogy most, vagy korábban keletkeztek, ezt szakértő vizsgálja majd meg.

A rendőrség tanúkat hallgatott meg és szakértői vizsgálatokat végez Putnokon. Helyszíni szemlét tartottak, tanúkutatást, tanúmeghallgatást végeztek a szakértői vizsgálatok mellett.