Tíz fokkal lesz hidegebb

2011.07.20. 09:16 Módosítva: 2011.07.20. 10:24
Szerdán heves zivatarokra lehet számítani az ország nagy részén, elsősorban a középső és a keleti területeken, ezeket felhőszakadás, viharos szél kísérheti. Szerdán nyugaton, csütörtökön már országszerte hűvös lesz.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa  elmondta: kedden a Kárpát-medencét nagyon meleg, fülledt, nedves levegő töltötte ki, amelyhez északnyugat felől egy 6-10 fokkal hűvösebb, nedves, labilis rétegzettségű hullám társult, és ez kedvezett a heves záporok, zivatarok kialakulásának. A hidegfrontot megelőző zivatarokat villámlás, égzengés kísérte.

A Tiszántúlt és a délkeleti országrészt leszámítva gócokban kiugró mennyiségű csapadék esett. Budapesten, Újpesten 34,7 milliméter, Szécsényben 33,5 milliméter eső hullott. Több helyen óránkénti 70-90 kilométeres erősségű szél fújt.

Szerdán az ország nagy részén, a leginkább a középső és a keleti területeken lehet záporokra, heves zivatarokra számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Négy régióra másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki.

Az ország nyugati felében szerdán már hűvösebb idő várható, de keleten, délkeleten még 30 fok körül alakulnak a maximumok, a legmelegebb időre a Tiszántúlon lehet számítani.

Csütörtökön viszont csaknem tíz fokot esik a hőmérséklet, ekkor már országszerte csak 18-23 fok lehet. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még hevesebb zivatarok.

Ehhez képest pénteken és szombaton barátságosabb időjárásra lehet számítani. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet várhatóan 23-28 fok körül alakul majd. Vasárnapra ismét csapadékos, hűvösebb időre van kilátás, a kánikula tehát egy időre véget ért.