Az egyciklusos képviselőktől válhat meg a Fidesz 2014-ben

2011.07.23. 07:48
Lázár János elbeszélgetett a képviselőkkel arról, mi lesz a parlament létszámának csökkentése után. Várhatóan a 2010-ben parlamentbe került képviselőknek kell majd új munka utána nézniük, írja a Népszabadság. A végső szó Orbán Viktoré lesz ősszel.

Lezárultak azok a megbeszélések, melyeket Lázár János folytatott fideszes képviselőkkel 2014-ről, vagyis arról: kik esnek ki a ciklusváltással az Országgyűlésből, miután a mostani 386 helyett már csak 200 fős lesz a parlament - írja a Népszabadság.

A Népszabadság szerint Lázár korrekt megállapodást ígért valamennyi kormánypárti honatyának.

Az első körös, személyes, négyszemközti megbeszéléseken nem csak arra kérdezett rá Lázár János, hogy az egyes képviselők hogyan képzelik az életpályájukat 2014 után, hanem az elmúlt egy év nehéz időszakára is.

Az egyeztetések konklúziója befolyásos fideszesek szerint az lehet, várhatóan az új, egyciklusos honatyák kényszerülnek búcsúra 2014 tavaszán a parlamenttől.

Voltak, akik már most jelezték, a következő ciklusra diplomáciai szolgálatot képzelnek el maguknak vagy gazdasági-pénzügyi területen szeretnének érvényesülni.

A miniszterelnök ősszel, szeptember-október folyamán ül le második körben személyesen a képviselőkkel, akkor alakul ki a kiesők listája - tudta meg a Népszabadság.

A tavasszal elfogadott alkotmány ugyan nem rögzíti a 200 fős parlamentet, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség ezt már kész tényként kezeli. Az viszont még nyitott, hogy a választójogi törvény módosítása 90 vagy 100 egyéni körzetet határoz-e meg. És miután az önkormányzati testületek számát éppen fideszes javaslat nyomán már megfelezték - azaz a helyhatóságoknál sincsenek plusz helyek -, kényes alkufolyamatok várhatóak, jelenleg ugyanis 262 a Fidesz-KDNP-frakciószövetség létszáma - ismerteti a napilap.

A Népszabadság cikke szerint az megkönnyíti a kiválasztást, hogy az országgyűlési törvénnyel szinte bizonyosan bevezetik a képviselőség és a polgármesterség közötti összeférhetetlenséget. Így fideszes nagyágyúknak is választaniuk kell, legkésőbb 2015-ben.