Visszament papnak a menesztett pécsi püspök

2011.07.24. 19:29
Szülőfalujában, Kisdorogon misézik rendszeresen augusztustól Mayer Mihály püspök, a Pécsi Egyházmegye januárban lemondott vezetője, aki a Pécsi Újság internetes hírportálnak adott, vasárnap megjelent interjúban szólt arról is, hogy az egyházmegye jó kezekbe került utódja, Udvardy György kinevezésével.

"Talán sokan azt gondolják, unatkozom, bánkódom és nem csinálok semmit. Ezzel szemben teljesen természetes, hogy miután lemondtam a megyéspüspöki tisztségről, papként továbbra is dolgozom. A papi pályát hivatásnak tekintem. Mivel vannak nálam idősebb és betegebb papok, akik mind a mai napig aktívak, furcsán venné ki magát, ha én pihennék, miközben ők dolgoznak" - mondta Mayer Mihály, aki januári lemondását követően az online médiák közül elsőként a Pécsi Újsággal osztotta meg gondolatait.

A hírportál utalt rá, hogy a volt egyházmegyei vezető az elmúlt hónapokban több településen is tartott misét, Pécsváradon, Szigetváron, Kajdacson és egyebek mellett Szászváron is, de részt vett egy németországi zarándokúton és Habsburg Ottó budapesti gyászmiséjén is.

"Ahova hívnak, oda szívesen elmegyek. A most folyó átszervezések miatt ritkán lenne mise a szülőfalumban, Kisdorogon, ezért augusztustól elsősorban ott, illetve a környező falvakban fogok misézni" - közölte Mayer Mihály.

A püspök úgy tapasztalta, a híveket nem törték meg az egyházmegye háza tájáról korábban érkező negatív hírek. "Szeretném leszögezni: az ügyet egyes sajtótermékek fújták fel, ezért nem is szeretnék erről bővebben beszélni. A hívek most is ugyanolyan örömmel fogadnak, mint előtte. Nincs tehát arról szó, hogy leírtak vagy taccsra tettek volna" - fogalmazott.

A Pécsi Újság azt írta, Mayer Mihály nem akarta részletezni, pontosan kik akarnak ártani az egyháznak. Annyit mondott, hogy "vannak, akik nem a keresztény értékrend drukkerei". A püspök szívesebben beszélt a munkájáról, amelynek során a szociálisan nehéz helyzetbe került emberekre és a fiatalok keresztény szellemű nevelésére továbbra is nagy figyelmet fordít.

"A szociális problémának több aspektusa van, az egyik a szellemi-lelki. Erről keveset beszélnek, pedig aki például nem tud írni, hatalmas hátrányba kerül. Amikor azt vállalom, hogy szeretetből elmegyek a kisebb falvakba segíteni, munkámmal a legszegényebb réteget támogatom" – mondta. Mayer Mihály utódjával, a húsvéthétfőn beiktatott Udvardy Györggyel kapcsolatban azt mondta, hogy "a Pécsi Egyházmegye jó kezekbe került".

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály januári lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Az egyházmegyei vezető lemondását követően a püspökséget irányító Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét".

Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.