Bögrével és tűpárnával fogadták a fukusimai diákokat

2011.07.25. 20:33 Módosítva: 2011.07.25. 20:44
A Balatonra, Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak majd azok a japán fiatalok, akik a sugárszennyezett Fukusima környékéről érkeztek Magyarországra. A hódmezővásárhelyi polgármester meghívására érkezett tizenkét lány és négy fiú mindegyike közvetlenül is érintett volt a tavaszi földrengésben és cunamiban: sokan családtagjaikat vesztették el, de akad olyan is, aki a mai napig menhelyen lakik.

A japánokat szállító Malév-gép hétfőn este hat óra után pár perccel landolt a Liszt Ferenc repülőtéren, ahol negyven újságíró, húsz hódmezővásárhelyi diák, Lázár János, a város polgármestere, Ito Tecuo budapesti japán nagykövet és Hardy Mihály, a Budapest Airport láthatósági mellénybe öltözött szóvivője fogadta őket.

Az érkezők létszáma a népes fogadóbizottságéhoz képest csekély volt: csupán négy japán fiú és tizenkét lány szállt le a gépről, amely finnországi átszállással hozta őket Budapestre.

A fehér egyenpólóba öltözött japán fiatalok érdeklődve nézték az egybegyűlteket, majd mindenkit kézfogással és szertartásos japán meghajlással köszöntöttek. Az első leszállók még magyarul próbáltak köszönni, a többiek viszont már csak a hellót használták.

Mindent Lázár kezdeményezett

A magyarországi táborozás ötlete Lázár János fejében fogant meg, a gyerekeket a japán követségen keresztül érték el. A követség a polgármester kérésére olyan családokat toborzott az utazásra, akik valamilyen módon érintettek voltak a tavaszi katasztrófában és volt kedvük Magyarországra látogatni.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Egy ilyen meghívás erősítheti a két ország közötti kapcsolatokat és ilyenkor mutatkozik meg az is, hogy milyen egy nemzet valójában" – mondta Lázár a repülőgép mellett összegyűlt újságíróknak. "Reméljük, jó benyomást teszünk rájuk, ráadásul kikerülhetnek abból a fojtogató közegből, amiben eddig éltek" – tette hozzá.

Az utazást és a japánok itt tartózkodását teljes egészében az önkormányzat finanszírozza, a diákokat pedig helyi fiatalok és szegedi önkéntesek segítik. A japánok augusztus hatodikáig lesznek itt.

Súlyos veszteségek

Lázár után a japán nagykövet arról beszélt, mennyire hálás, hogy a gyerekek kiszakadhattak a katasztrófa sújtotta területről. „Négy hónap telt el a márciusi katasztrófa óta, amiben húszezren haltak meg és több mint százezren menhelyeken élnek ma is. A most érkezett fiatalok mindegyikét személyesen is érintették a történtek, családjuk széthullott, halálesetek történtek a közvetlen környeztükben, és sokan teljes vagyonukat is elvesztették. Magyarországon nyaralni fognak, és biztos vagyok benne, hogy a sok vidámság erőt ad majd nekik, hogy talpraálljanak a súlyos veszteségek után és tovább éljék életüket" – mondta.

Ezután a fiatalok sorshúzással kiválasztottak maguk közül egy fiút, aki az érkezők nevében köszönte meg a meghívást.

"Én a nagyszüleimet vesztettem el a tragédiában. Menhelyen kellett élnünk, mert sugárszennyezett területen laktunk, és örülök, hogy elkerülhettem onnan” – mondta.

Egy fiú kérdésünkre elmondta, hogy nagyon fáradtak, mert reggel óta folyamatosan úton voltak. Ennek ellenére készségesen megmutatták a vásárhelyi fiataloktól kapott ajándék szatyraikat, amikben egy kis cserépköcsög, bögre, könyvjelző, vászonszatyor és egy nemezből készített tűpárna volt.

A japánokat szállodában helyezik majd el, a szegedi egyetemről pedig több, japán szakos önkéntes lesz segítségükre az állandó tolmácsolásban.