Pozsony mellett bukkanhat fel a Titanic

2011.07.25. 15:27
Öt Budapest környéki település beetetése után most Pozsony mellett buzogna a magyar Titanic megavízipark. Az eredeti projektcég neve Titanic Investre változott, amelybe a cégközlöny szerint egy hónapja 500 millió forinttal beszállt egy Seychelles-szigeteki offshore cég. Már kínálják a részvényeket. Az elnök nem nyilatkozik.

A Titanic megavízipark-projekttel már legalább öt agglomerációs településen házaltak, Kistarcsán, Sóskúton, Tárnokon, Nagytarcsán és Gyálon is. A projektcég ellen nemrég felszámolás indult.

Lapunkat egy nagyobb IT-cég vezetője úgy tájékoztatta, a Titanic Invest körülbelül egy hónapja azzal kereste meg, hogy Szlovákiában kellene üzemeltetni a szállodájukat, ha beszállnak a felépítésébe.

"Halál vicces volt. Állítólag éppen átépítik az irodájukat, ezért egy hotel aulájában akartak velem találkozni" – mesélte a megkeresett cég vezetője. Az együttműködésből nem lett semmi.

A befektetői tájékoztatóban a Titanic Waterpark neve Titanic Extreme World projektre változott, diszkréten hozzátéve, hogy a látványterveket is tartalmazó kreatív anyag még a gyáli projektre készült.

A befektetői ajánlatból kiderül, a Titanic Invest Zrt. a Titanic hajót formázó szállodából, élményparkból és több mint 30 szórakoztató egységből álló, mindenki által ismert világmárkákkal, extrém designnal rendelkező építmények (Titanic hajótest, Tornádó ház, Ripley's múzeum, Hibrid Eiffel) fejlesztését tervezi. Ez egy az egyben megegyezik a Tárnokon, Sóskúton, Kistarcsán, Nagytarcsán és Gyálon tervezett Titanic Waterpark projekttel, amelyet az azóta felszámolási eljárásba vont Titanic Waterpark Zrt. szervírozott az önkormányzatoknak.

tit-bels
A Gyáli Újságban megjelent kép Eiffel toronnyal, hajófarral

A Titanic Investre változott cégnév új építési helyszínt hozott: ezúttal a kínált földterület Pozsonynál van, a Bécs és Pozsony közötti autópálya mellett. A cég állítása szerint a szlovák kormány előzetes ajánlata alapján a beruházás értékének 15-50 százalékát kitevő támogatást kap a pozsonyi projekt. Egy finanszírozót is megjelöltek, aki 228 millió eurót fektetne a Titanicba.

Fotók: titanicwaterpark.hu
Fotók: titanicwaterpark.hu

A projektcég az ajánlat szerint a befektetett összegért cserébe részvényt ad és zálogjogot kínál a majdani ingatlanra. Emellett szerződéses garanciát nyújtanak az együttműködő partner igazolt tevékenységére vonatkozóan, bármit is jelentsen ez.

Utánanéztünk, milyen cég kínálja ezeket a feltételeket a befektetőknek. A Titanic Investet 2008. augusztus 30-én alapította File László, a korábbi Titanic Waterpark Zrt. elnöke, 5 millió forint tőkével. A cégben 2011 május 19-én tőkét emelt a Seychelles-szigeteken bejegyzett Riley Enterprises Corp. (SC Victoria, Olivier Maradan, O. Maradan Building S2 1.), így a jegyzett tőke 500 millió forintra emelkedett a cégközlöny jelentése szerint.

tit1

De ki jegyzi a Titanic részvényeit? Az indexnél jelentkezett Roland, aki elmondta: korábban százezer forintért vásárolt – elvileg – részvényeket a Titanic Invest Zrt.-ben, még a gyáli vízipark-projektre. (A pozsonyiról még nem is hallott.) Azért csak elvileg vásárolt, mert végül mindössze egy részvényjegyzési emléklapot kapott, amely szerint a részvények várományosa lett.

A vásárláshoz Rolandnak egy részvényjegyzési nyilatkozatot kellett kitöltenie. Első formája szerint egy seychelle-i illetőségű cég számlájára kellett volna utalnia a pénzt (a fentebb ismertetett offshore cégére). Itt egy kicsit elbizonytalanodott, ezért további papírokat kért a projekt komolyságának bizonyítására.

tit2

Kapott egy alapítóiokirat-mintát, független könyvvizsgálói nyilatkozatot, valamint egy befektetői csoport által File László nevére kiállított iratot. Végül pedig egy olyan részvényjegyzési nyilatkozatot, melynek értelmében File László magánszámlájára kellett utalni az összeget. Megtette. Roland hozzátette, File Lászlót azóta nem tudta elérni a megadott telefonszámán.

File Lászlót mi is kerestük többször, végül sikerült is elérnünk. Azt mondta: nem kíván nyilatkozni.