Vona levelet írt Orbánnak

2011.07.25. 14:36 Módosítva: 2011.07.25. 19:10
Nyílt levélben fordult Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktorhoz, amelyben öt kérdést tesz fel Balázs József, a gyöngyöspatai térség fideszes országgyűlési képviselőjének kijelentése miatt.

Az egy éve tartó kormányzás legnagyobb botrányának nevezi Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvételt, amelyen Balázs József, a gyöngyöspatai térség fideszes országgyűlési képviselője közölte Juhász Oszkárral, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterével, hogy települése nem kaphat állami fejlesztési támogatásokat.

A Balázs József és Juhász Oszkár közötti telfonbeszélgetésen az hallható, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt".

Bűncselekmény gyanúja miatt Juhász Oszkár feljelentette a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Balázs Józsefet.

"Egy települést megfenyegetnek, mert él a demokratikus jogaival. Az ügyben választ vártunk, de Gulyás Gergely és Lázár János cinikus mellébeszélése nem tekinthető annak. Bár Ön beiktatása napján a cinizmus ellen hirdetett harcot, de úgy látszik, a lövészárkaikban komoly zendülés zajlik a politikai cinizmus felszámolása ellen" – áll az Orbán Viktorhoz címzett levélben.

Vona Gábor öt kérdést intézett a miniszterelnökhöz: először is, hogy valóban Balázs József hangja hallható-e a felvételen, tud-e Orbán arról, hogy Balázs milyen elvek alapján viszonyul a térség polgármestereihez, erre a "politikai gyakorlatra" Balázs kapott-e felsőbb utasítást.

A Jobbik elnöke arra is keresi a választ, hogy tervez-e Orbán belső vizsgálatot vagy szankciót a képviselővel szemben, illetve érheti-e hátrány a gyöngyöspataiakat azért, mert jobbikos polgármestert választottak a település élére.

A Fidesz parlamenti frakciója nem támogatja egy újabb gyöngyöspatai vizsgálóbizottság felállítását, tájékoztatott a kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének hétfői kezdeményezésére reagálva. Azért nem támogatják a Vona Gábor által szorgalmazott testület felállítását, mert már létezik egy bizottság, amely egyebek között arra is keresi a választ, hogy a magyar parlament ellenzéki pártjai milyen megfontolásokból próbáltak hasznot húzni a Gyöngyöspatán tavasszal történtekből.