Jobban kell őrizni a pécsi magasházat

2011.07.27. 23:51
Fémtolvajok miatt hullott egy óriási vasdarab hetven méter magasból a járdára. Az önkormányzat az elhagyatott épület szigorúbb őrzésére szólította fel a tulajdonost, bár inkább felrobbantaná a 22 éve üresen álló épületet.

A pécsi önkormányzat a pécsi magasház fokozott őrzésére szólítja fel annak tulajdonosát, és segítséget is nyújt az ingatlan építésügyi felülvizsgálatához.

Az önkormányzat szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az, hogy kedd este egy súlyos fémtárgy zuhant ki az épületből, nem a"magasház állaga miatt, hanem bűncselekmény miatt történt, ezért a hivatal nem rendelheti el a felülvizsgálatot. A város azért ajánlja fel együttműködését, mert fontos számára az itt élők biztonsága.

A rendőrség tájékoztatása szerint az egymázsás fémtárgy vélhetően fémtolvajok miatt esett ki a magasházból.

Az eredetileg a liftakna tetején lévő tárgyat elmozdították, ezért leesett, legurult a lépcsőn, majd egy ablakot kitörve hetven métert zuhant.
A fémtárgy - amelyet az elsődleges keddi információk szerint vasbeton elemnek gondoltak - megrongálta az út aszfaltburkolatát, de sem a tárgy, sem a kitört üvegtábla szilánkjai nem okoztak személyi sérülést.
Több rendőrjárőr percek alatt a helyszínre ért, és átkutatta az épületet.

A tizennegyedik emeleten az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak; előállították őket. A rendőrök a legfelső szinten rábukkantak a fémlopáshoz használt eszközökre. A két férfi elismerte, hogy vasat akart lopni, de tagadta, hogy felelős volna a történtekért.

Az ügyben lopás kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült 25 emeletes pécsi "magasházat" 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS-épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Azután, hogy a város 360 millió forintos hozzájárulásával 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de a mai napig nem sikerült hasznosítani. Legutóbb a spanyol Milton csoportnak adták el 410 millió forint plusz áfáért egy ingatlancsomag részeként.

Az önkormányzat a legújabb tervek szerint lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. Szakértők szerint csak a bontási munkák egymilliárd forintba is kerülhetnek.