Debrecen áll a bűnözési feketelista élén

2011.07.28. 09:36
Debrecen vezeti a megyei jogú városok legfrissebb, 2010-es bűnügyi ranglistáját, Nagykanizsa és Sopron pedig az ország legbékésebb városa, írja a HVG. A megyei jogú városok közül a legtöbb emberölés tavaly Európa kulturális fővárosában, Pécsen volt, kiugróan magas volt a lakásbetörések száma Érden, és különösen sok erőszakos bűncselekmény történt egy pesti kerületben, Soroksáron.

A 207 ezer lakosú Debrecenben tavaly több bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség, mint a 169 ezres Miskolcon, a 118, illetve 75 ezres Nyíregyházán és Szolnokon együttvéve, írja a HVG a felderített bűncselekmények 2010-es adatai alapján. Debrecenben 22 ezer bűntettet és vétséget regisztráltak a nyomozók a múlt évben, azaz minden kilencedik helyi polgárra jutott egy a Btk.-ba ütköző akció.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a bűnözési mutatókat tavaly egy bagatell, de sok szereplős széria dobta meg: egy társaságot, amely nem létező munkahelyeket kínált újságokban, 10 833 rendbeli csalással vádoltak meg. Debrecen ugyanakkor a 23 megyei jogú város közül az emberölések gyakorisága alapján csak a 15. helyen, a rablások listáján a 7., a lakásbetörések és gépkocsilopások tabelláján pedig a 12 helyen áll.

A legtöbb vér meglepő módon Európa kulturális fővárosában folyt tavaly. Míg a megyei jogú városok egyharmadában egy-egy, a másik harmadában pedig egyetlen emberölés sem történt, a Mecsek alján 5 gyilkosság és további 5 emberölési kísérlet aktáját zárta le 2010-ben a rendőrség.

A legtöbb lakásbetörési ügy érdekes módon Érden, a 65 ezer lakosú Pest megyei "óriásfaluban" volt. 2010-ben összesen 266 betörést regisztráltak, míg Zalaegerszegen csak tízet, Sopronban kilencet, Hódmezővásárhelyen hatot. A betörések gyakorisága tavaly Nyíregyházán (28) és Miskolcon (22) is jóval alacsonyabb volt, mint Érden. A Budapest melletti alvótelepülés a gépkocsilopások számát nézve is relatív értelemben rekordernek számít. 2010-ben 44 autólopás történt itt, több, mint Tatabányán, Szekszárdon és Szombathelyen együttvéve.

A legvadabb bűnözési statisztikákat nem a vidéki központok, hanem a főváros legkisebb és legfiatalabb kerülete, Soroksár produkálta. A Legfőbb Ügyészség adatai szerint az alig több mint 20 ezer lakosú kerületben 91 rablási és 340 lakásbetörési ügyet regisztráltak. A verekedések, garázdaságok és más agresszív bűncselekmények gyakorisága itt háromszorosa volt a fővárosi átlagértéknek. Soroksáron tavaly hat emberölés történt, annyi mint az öt belső pesti kerületben (V-IX.) együttvéve. A HVG-nak azt nem sikerült megtudnia, hogy a soroksári statisztikai adatok mögött a bűnözés koncentrálódása, adminisztratív okok, esetleg a a helyi rendőrőrs sikeres működése áll-e.

A HVG szerint a 2010-es bűnözési statisztikák alapján egyre kevésbé érvényesek az Északkelet-Magyarország erős bűnügyi fertőzöttségéről és a Dunántúl relatíve jó közbiztonsági helyzetéről szóló sztereotípiák. Az ország különböző vidékei között kriminalisztikai értelemben inkább egyfajta kiegyenlítődésről lehet beszélni.