Nem kap árengedményt a válságadóra spóroló Tesco

2011.07.28. 16:41
Elutasította a Tesco–Global Áruházak Zrt. kérését a XII. kerületi önkormányzat, így a cég nem kap engedményt a kerületben található üzlet bérleti díjából. A Tesco azzal a kéréssel fordult a polgármesteri hivatalhoz, hogy a kormány által kirótt különadó miatt az önkormányzat engedje el az eddigi szerződésben szereplő összeg egy részét. A XII. kerület szerint a cég félreértette, hogy mit akart elérni a kormány a válságadóval.

Sajnálja, de nem lehet a Tesco segítségére a spórolásban a XII. kerület alpolgármestere. Váczi János a blogján megjelentett válaszlevelében azt írta, megérti, hogy a kereskedelmi különadó a jelenlegi gazdasági körülmények között a Tesco helyzetére is kihatással van, de a Hegyvidéki Önkormányzat továbbra is fenntartja a 2005-ben kötött szerződésben meghatározott bérleti díjat.

Az Index számolt be arról, hogy a Tesco–Global Áruházak Zrt. központjából nemrég az a kérés érkezett, hogy a kerület adjon 15 százalékos árengedményt a területén található Pagony utcai áruház bérleti díjából.

A hivatalos levél azzal indokolta a kérést, hogy a kiskereskedelmi áruházláncokra tavaly kirótt különadó miatt a Tesco vezetése általános spórolást rendelt el, ezért a Pagony utcai bolt esetében is 300 millió forintos kiadáscsökkentést kell elérnie a menedzsmentnek.

A Tesco magyarországi bruttó árbevétele 2010-ben 666,5 milliárd forint volt, és összesen 70,5 milliárd forint adót fizetett be, ebből a válságadó 10,7 milliárd volt, amivel a legnagyobb befizetést produkálta a kereskedelmi vállalatok között.

Az alpolgármester szerint a tescós menedzser „jó kedélyű, lendületes leveléből” az derült ki, hogy a cég félreértette a kormány szándékát. „A rendkívüli adónak ugyanis nem az a célja, hogy annak megfizetését Önök a vásárlók, a beszállítók vagy akár az önkormányzatok felé továbbítsák,” hanem az, hogy „az olyan több tíz- vagy akár százmilliárdos forgalmat generáló cégek, mint például a Tesco–Globál Áruházak Zrt., nagyobb szerepet vállaljanak az ország gazdaságának rendbetételében”, és hogy „abból a jelentős nyereségből, amit Önök termelnek, egy kis szeletet itt hagyjanak Magyarországon a költségvetésen keresztül, közfeladatok ellátásának finanszírozására”.