A stressz miatt mondott le Nemti polgármestere

2011.07.29. 11:37
Egészsége megőrzése érdekében mondott le áprilisban a Nógrád megyei Nemti polgármestere. Szúrt a mellkasa, nehezen vette a levegőt, így a stresszt elkerülendő döntött úgy, távol marad a politikától az egyébként már nyugdíjas férfi. Az időközi polgármester-választáson 4 jelölt indult, a választást vasárnap tartják.

Vasárnap időközi választást tartanak Nemtiben, mert április 29-én lemondott a polgármester. A község jegyzője májusban közölte az MTI-vel, hogy „Táborita Sándor független polgármester múlt pénteken írásban adta be lemondását, amelyet nem indokolt meg.” Táborita Sándor májusban mégis elmondott annyit az MTI-nek, hogy egészségi állapota megóvása érdekében döntött így.

Korábban többször érezte, hogy szúr a mellkasa, nehezen veszi a levegőt, és a munka okozta stressz fokozta ezeket a tüneteket. A 61 éves, nyugdíjas férfi úgy döntött, az egészsége fontosabb, mint a munka - mondta az Indexnek.

A falu nehéz helyzetben volt, több milliós hiánnyal küzdött, mikor Táborita Sándor átvette a vezetést. Ez köztudott volt, a falu évek óta küzdött pénzügyi gondokkal. Táborita úgy érezte, a lakosság támogatása ellenére sem tud megoldást találni a gondokra.

A támogatás ugyan egyértelmű választási eredményben nem mutatkozott meg, mivel a három független jelölt közül ugyan őt választották, de csupán 6 szavazattal győzött. Azt azonban elmesélte, hogy azért indult el 2010-ben, mert a lakosok egy része erre bíztatta.

Táborita Sándor már korábban is volt faluvezető, méghozzá tanácselnökként is, 1987 és 1994 között. Véleménye szerint ez idő alatt rengeteg újítás történt a faluban, például fél áron vezették be az ivóvizet a házakba, az intézményekben korszerűsítették a fűtést, a telefonszolgáltatást bevezetését elősegítették, az utakat rendbe tették, és bár abban az időben mindenhol jellemző volt a hirtelen fejlődés, Táborita munkájával elégedettek voltak a lakosok. 1994-ben mégsem választották újra, 8 szavazattal elvesztette a választást, ezután a munkaügyi előadóként helyezkedett el.

2010-ben a közösség egy része visszahívta polgármesternek, és meg is választották, ő azonban úgy érzi, a falunak ilyen nehéz helyzetben határozottabb és konfrontatívabb vezetőre van szüksége, így a vezetést inkább átadná egy alkalmasabb személynek.

Az egészségi állapota miatt lemondott polgármester helyére vasárnap négy jelölt közül választhat új vezetőt a kb. 660 választásra jogosult állampolgár. A négy jelöltből egy jobbikos, Köröshegyi László, és három független jelölt indul, Morvai Géza, Fekete Csaba Dezső, és a Fidesz támogatását élvező Erős Róbert, aki korábban volt polgármester, és 2010-ben őt előzte meg Táborita Sándor 6 szavazattal.