Kisebbségpolitikai szakértő a Magyar Külügyi Intézet új vezetője

2011.08.02. 13:59
A héten Zákonyi Botond átvette a Magyar Külügyi Intézet vezetését, miután Magyarics Tamás korábbi igazgató írországi nagykövet lesz.

Zákonyi Botond személyében kisebbségpolitikai szakértő, volt brüsszeli diplomata vette át a héten a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezetését. A 41 éves, történész végzettségű, nemzet- és szomszédságpolitikával foglalkozó kutató az MKI igazgatói székében Magyarics Tamás amerikanisztika-professzort váltja, aki ősztől Magyarország írországi nagykövete lesz.

Zákonyi azt mondta, úgy tervezi, hogy a Külügyminisztérium háttérintézményeként működő MKI kutatói rendszeresen előadásokat tartanak majd diplomatáknak, a hagyományos külpolitikai témák mellett tájékoztatást adnának például az Európai Unió intézményrendszerének változásairól.

Az MKI élére a külügyminiszter által kinevezett Zákonyi Botond azt mondta, hogy a külügyi intézet kutatói függetlenek, "ugyanakkor nyilvánvaló elvárás, hogy a kormány külpolitikai programjának figyelembevételével kutassanak és publikáljanak". Úgy fogalmazott, meg lehet találni a középutat a kutatói szabadság érvényesítése és a kormányzati háttérintézménybeli tevékenység között.

Az intézet új igazgatója azt is elmondta, hogy Magyarics Tamás távozásával az MKI-ben a volt igazgató egyik tanítványa lesz felelős az amerikai és transzatlanti kapcsolatokért, a fiatal kutató szeptembertől áll munkába.

A történész az Eötvös Loránd Tudományegyetem elvégzése után, az 1990-es években a Pro Minoritate alapítványnál, az azonos című folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott, elsősorban az emberi és kisebbségi jogok témakörét, valamint a közép-európai népek együttműködésének lehetőségeit tanulmányozta.

A Külügyminisztérium munkatársaként 2000 óta Dél-Kelet-Európával, elsősorban Romániával, továbbá Törökországgal, Görögországgal és Ciprussal foglalkozott; diplomataként Romániában, Moldovában és Brüsszelben, az EU melletti magyar állandó képviseleten volt külszolgálaton. Elmondta, hogy 2009-2010-ben ő volt a magyar nemzeti kisebbségek brüsszeli érdekképviseleti irodájának első vezetője. A határon túli magyar politikai szervezetek kérésére létrejött, a magyar kisebbségek érdekében lobbitevékenységet folytató iroda "valódi újdonságot jelentett a magyar nemzetpolitika eszközrendszerében" - állapította meg.