Politikai vihar csapott le Balatonfüredre

2011.08.02. 09:43
Balatonfüred az elmúlt évek egyik sikersztorija. A város reformkori központja megújult, a polgármester elnyerte a legjobb magyarországi polgármesternek járó kitüntetést. Az idillt váratlan politikai vihar kavarta zavarta meg, a város alpolgármestere, Orbán Viktor egyik legközelebbi bizalmasa a múlt héten sztálinista módszereket emlegetve kezdte támadni a fideszes polgármestert, mert az le akarja váltani.
Bóka István
Bóka István

Ha Bóka Istvánon múlna, Doncsev András már nem lenne Balatonfüred alpolgármestere. A füredi polgármester két hete négyszemközti beszélgetésen közölte Doncsevvel, hogy kezdeményezni fogja leváltását. "Kapcsolatunk az elmúlt egy évben teljesen formális maradt, nem alakult ki köztünk bizalmi viszony", indokolta döntését megkeresésünkre Bóka. Szerinte a külsős alpolgármesterségnek - Doncsev nem tagja a füredi képviselőtestületnek - csak akkor van értelme, ha az bizalmi munkaviszony. Ráadásul Doncsev semmi olyat nem tett alpolgármesterként, amit korábbi funkciójában, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként ne tehetne meg.

Nem kérdezte senki

Bóka döntéséről a nagy nyilvánosság Doncsev Andrástól értesülhetett, aki a múlt szerdán egy obskurus helyi online újságnak, a balatonfuredma.hu-nak nyilatkozott az ügyről - ugyanitt két nappal később sztálinista módszerekkel vádolta Bókát, amiért a döntésről csak kiszivárogtatásokból lehetett értesülni, bár azt maga is elismerte, hogy döntés nem született, nem is születhetett, mert az alpolgármestert csak a városi közgyűlés mentheti fel.

A balatonfuredma.hu interjúja érdekes körülmények között született. A szerző - akiről nem derül ki, hogy kicsoda, a cikkben nincs aláírás, az impresszumban nincsenek munkatársak - állítása szerint Doncsev Facebook-profilján látta, hogy Balatonfüredről Budapestre változtatta a városát. Az alákérdezésekkel megspékelt interjúban - "igaz-e, hogy államtitkári pozíciót ajánlottak fel Önnek?" - Doncsev arról a félelméről beszélt, hogy családját "alantas támadások" érhetik, majd sztálinista módszerekkel vádolta a polgármestert. Ez utóbbi vádját két nappal később, ugyancsak a balatonfuredma.hu-nak nyilatkozva megismételte. Bóka ugyanakkor kifejezetten visszafogottan nyilatkozott Doncsevről.

Érdeklődésünkre tagadta azt a városi pletykát, hogy Doncsevet a pártközpont erőltette rá. Mint mondta, Doncsev felkérése 2009-ben a kulturális nonprofit élére, majd 2010-ben az alpolgármesterségre saját, és néhány befolyásos füredi polgár ötlete volt.

Az, hogy Doncsevet a Fidesz központja delegálta, azért merülhetett fel sokakban, mert az egykori újságíró - ahogy arra interjúiban előszeretettel hivatkozik is - hosszú évekig Orbán Viktor egyik legbizalmasabb munkatársa volt. Orbán első miniszterelnöksége harmadik évében, 2000-ben emelte maga mellé és nevezte ki a miniszterelnöki kabinetbe a Szövegelőkészítő Titkárság vezetőjének, azaz beszédei írójának. A bukás után a volt miniszterelnököknek járó titkárság vezetője, majd már magánzóként dolgozott tovább a Fidesz elnöke mellett, egészen füredi alpolgármesteri kinevezéséig. Ha valakinek a hangja elér a miniszterelnökhöz, az Doncsev lehet, leváltásával Bóka Orbán haragját is kockáztathatja. A visszafogottság tehát indokolt.

El tudta volna képzelni

A hivatalos városi lapnak, a balatonfured.hu-nak adott nyilatkozata szerint azért is esett Doncsevre a választása, mert "gondolva a 2014-től változó közjogi berendezkedésre olyan közéleti funkció betöltésére alkalmas embert kerestem, akit a városban elfogadnak". A kormánypártok tervei szerint a jövőben összeférhetetlen lesz a parlamenti képviselőség és a polgármesterség, márpedig Bóka most egyszerre képviselő és polgármester - arra a kérdésünkre, hogy melyik funkciót választaná, még nem kívánt válaszolni. Doncsevről érdeklődésünkre azt mondta, "el tudtam volna képzelni, hogy ő egy ilyen pályát befusson, ha integrálódik a közéletbe. De ez nem királyság, hogy kijelöljem az utódom".

Doncsev András
Doncsev András

Összességében nagyon sajnálja, hogy így alakult a helyzet, csalódás neki, hogy nem sikerült együttműködést kialakítania Doncsevvel. Azzal a Doncsevvel, aki a szerdai kiszivárogtatás után pénteken újra nyilatkozott a balatonfuredma.hu-nak, immár magát a kiszivárogtatást is a polgármester szemére vetve. Az ismeretlenek által készített és szerkesztett híroldal címlapján amúgy szerdán összesen öt különböző helyen jelent meg a Doncsev-interjú, pénteken pedig nem kevesebb, mint 11 különböző helyen szerepeltek a témával foglalkozó írások - az eredeti interjú még mindig három, fényképes linkről volt elérhető.

Második szándékból

A rejtélyes oldalról az impresszuma alapján csak annyit lehet megtudni, hogy a tulajdonosa egy horvát vállalkozás, a Simultan d. o. o., melynek magyarországi franchise-partnere a Simultan-Color kereskedelmi és szolgáltató ipari Kft. A nevekből is kikövetkeztethető, hogy a cégeknek közük van egymáshoz, a horvátországi cég a magyarországi tulajdonosának horvátországi címére van bejegyezve. A tulajdonos egy füredi vállalkozó, Németh János, akinek amúgy komoly vitája támadt egy műemléki védettségű épület elbontása miatt a polgármesterrel. Az ingatlanával szomszédos telken álló épületre a város jegyzője állagromlás miatt adott ki bontási engedélyt, emiatt Bóka és a jegyző között is konfliktus alakult ki. Az elbontott épület helyére apartmanházat terveztek építeni, de végül csak a védett épület rekonstruálására kaptak engedélyt - a két épület hasznosításából várható bevétel különbözete több tízmillió forint, nem a védett épület javára.

A balatonfüredi közgyűlés csütörtökön ülésezett, ám ekkor csak a Balatonfüred Város Közigazgatásáért díjat osztották ki. Doncsev felmentése ezen a héten kerülhet napirendre. Péntek óta nem jelent meg újabb interjú Doncsev Andrással a rejtélyes honlapon, a polgármester pedig csütörtök óta csak az Indexnek nyilatkozott a témában. Most minden csendes. De a balatoni viharok a semmiből szoktak kikerekedni. Ahogy ez is.