Nehéz elhinni, de vasárnap kánikula lesz

2011.08.04. 11:13 Módosítva: 2011.08.04. 11:15

Az elmúlt két hét borzalmas időjárása után a hét vége kedvezni fog a nyaralóknak, csak elszórt záporok lehetnek, írja az időkép.hu.

A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon előoldalán erősödő délnyugati áramlással egyre melegebb levegő éri el országunkat. Ugyan nem lesz mindenütt zavartalan napsütés, elszórtan számíthatunk a délutáni gomolyfelhő-képződésből záporokra, zivatarokra.

A többórás napsütés mellett szombaton inkább csak északon, vasárnap már máshol is lehetnek szélerősödéssel járó, átmenetileg felfrissülést okozó zivatarok. Ezzel együtt folyamatosan melegedni fog a levegő, szombaton délen már többfelé eléri vagy meghaladja a hőmérséklet a harminc fokot, vasárnap pedig észak kivételével kánikulai melegre van kilátás.

Hétfő délután egy erős hidegfront érkezik, emiatt hétfőn északnyugaton már lehűl a levegő, ugyanakkor délen és keleten száraz kánikulára van kilátás, az utóbbi helyeken várhatóan 32, 34 fokkal ekkor tetőzik a kánikula.

Kedd virradóra megerősödő, helyenként viharossá fokozódó széllel vágtázik át a Kárpát-medencén a hidegfront, számottevő csapadékra a jelenlegi számítások szerint nem kell számítanunk.