Kevesebb tanár és diák kezd szeptemberben

2011.08.08. 07:37

2177 pedagógussal és 24 ezer gyerekkel kevesebb kezdi meg új tanévet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint - írja a Magyar Nemzet.

A gimnazisták és a szakközépiskolások száma csökken arányosan a legnagyobb mértékben. A gimnazisták közel 7000, a szakiskolások több mint 7500 fővel lesznek kevesebben.

Lesz ugyanakkor olyan terület is, ahol nő a gyerekek száma. A tavalyi adatokhoz képest idén több mint kétezerrel több gyerek lesz az óvodákban.

A főállású pedagógusok száma 153 ezerről 150700-ra csökkenhet. Ez jellemzően nem elbocsátást jelent a Magyar Nemzet szerint, hanem azt, hogy a nyugdíjba menő pedagógus álláshelyét nem töltik fel.

A végleges adatokat október 15-éig kell közölniük az intézményeknek a hozzájuk járó gyerekek és az alkalmazott pedagógusok létszámáról, a mostani adatok a minisztérium létszámbecslései.

A minisztériumban feldolgozott adatok alapján eddig mindössze egyetlen intézmény jogutód nélküli megszűnése biztos, ugyanakkor 23 közoktatási intézmény válhat szeptembertől egyházi fenntartásúvá.

A súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő önkormányzatok egy törvénymódosításnak köszönhetően megmenenthetik iskoláikat a csődtől úgy, hogy egyházi fenntartásba adják át azokat. Hivatalosan eddig 23 közoktatási intézményről jelezték, hogy szeptembertől egyházi fenntartásúvá válik.