Vagyonértékesítéssel sem lehet Tiszabő adósságait kifizetni

2011.08.11. 13:15

Tiszabő adósságait bírósági végzés alapján az önkormányzat forgalomképes vagyonának az értékesítéséből befolyó összegből kell kifizetni; a hitelezők által követelt összeg 134 millió forintot tesz ki, közölte Molnár György, a településre kirendelt pénzügyi gondnok csütörtökön.

Az adósságrendezési eljárás favorizált módja a hitelezőkkel megkötött egyezség, de mivel a tiszabői önkormányzat hosszabb ideje határozatképtelen, nem tudta az ilyenkor kötelező reorganizációs tervet elfogadni, illetve képtelen volt határozatot hozni a hitelezőknek szánt egyezségajánlatról, indokolta a jogi lépés szükségességét a szakember.

Molnár György hozzátette: noha az adósságrendezési eljárás a vagyonértékesítés révén elvileg lefolytatható, a hitelállomány kifizetésére nincs remény, mert az önkormányzatnak csupán néhány szolgálati lakása, külterületi földje van, azaz a forgalomképes vagyona minimális.

Tiszabő anyagi helyzetéről a pénzügyi gondnok elmondta: a vagyontalanság mellett az önkormányzatnak saját bevétele, így helyi adóbevétele nincs, mert a faluban szinte általános a munkanélküliség. A legutóbb a település 59 millió forintot remélt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat segítő úgynevezett önhikis pályázat keretéből a működési kiadásokra, de mindössze 10 millió forintot ítéltek meg a falu számára.

A tiszabői önkormányzat működését azért kellett felfüggeszteni, mert a hétfős testület négy tagját előzetes letartóztatásba helyezték a szociálpolitikai támogatással a faluban épült lakásokkal kapcsolatos csalássorozat ügyében.

A Magyar Nemzet csütörtökön közzétett, rendőrségi forrásból származó értesülése szerint a megyei ügyészség által szerdán szabadlábra helyezett hat gyanúsított között van tiszabői önkormányzati képviselő is, így helyreállhat a helyi képviselő-testület működőképessége. Farkas Barnabás (független) polgármester esetében nem történt változás, ő július 22-e óta van és marad is előzetes letartóztatásban.

A rendőrség korábbi közlése szerint a csalássorozat 400 millió forint kárt okozott, eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kereken kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók; az ügynek összesen 271 gyanúsítottja van.