HB: Uszítás a Magyar Szigeten

2011.08.12. 13:09 Módosítva: 2011.08.12. 14:32

A Magyar Helsinki Bizottság pénteken nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, a miniszterelnökhöz, a legfőbb ügyészhez azért, mert a Magyar Szigeten a jogvédő szervezet információi szerint romák, zsidók és "más bőrszínűek" megölésére buzdítottak.

A dokumentum sajtóhírekre hivatkozva közli, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Sziget egyik előadásán a következő "uszítás" hangzott el: "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát".

A mozgalom vezetője szerint a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: "arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk".

A Helsinki bizottság álláspontja szerint a konkrét kijelentések egyes társadalmi csoportok tagjai elleni erőszakra hívnak fel, nagy valószínűséggel megvalósítják a közösség elleni izgatás bűntettét, akkor pedig a hatóságok kötelesek a büntetőjogi felelősségre vonás szükségességét megvizsgálni.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az ügyészségnek ki kell vizsgálnia az eseményeket, a közjogi méltóságoktól pedig elvárható az uszító kijelentések elítélése, ezért nyílt levélben kérdezik Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy az ügyészség vizsgálja-e a bűncselekmény gyanúját felkeltő megnyilvánulásokat, Orbán Viktor miniszterelnököt pedig arról, hogy mikor készül nyilvánosan elítélni a magyar közbeszédben példátlan durvaságú nyílt uszítást, illetve, hogy a magyar kormány fel kíván-e lépni az erőszakra való nyílt felhívás ellen.

A Helsinki bizottság az eset kapcsán Schmitt Pál köztársasági elnökhöz azt a kérdést intézte: "a nemzet egységének megtestesítőjeként miért marad néma, amikor magyarok elleni erőszakra hívnak fel?"

Csütörtökön az LMP a legfőbb ügyészhez fordul és a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte azért, mert "a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Szigeten Tyirityán Zsolt, a Jobbikkal két éve együttműködési megállapodást kötött Betyársereg vezetője, illetve Dér Zsolt olyan állításokat fogalmaztak meg, amelyek az LMP szerint felvetik bizonyos bűncselekmények előkészületének gyanúját is".

"Az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett a Legfőbb Ügyészséghez" - közölte az ügyészség pénteken. "A szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentések vizsgálata folyamatban van".

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.