Nem nyomoznak tovább a cigányverő férfi ügyében

2011.08.15. 15:46

A szegedi nyomozóügyészség megszüntette a nyomozást annak a szegedi, büntetésvégrehajtási intézetben dolgozó törzsőrmesternek az ügyében, aki 2011. januárjában bántalmazott egy roma fiatalembert, majd bejegyzést tett fel a Facebookra, melyben azt írta: cigány fejét rúgtam a földön.

A roma származású fiatalembert 2011. január 22-én hajnalban Szegeden támadta meg három ismeretlen fiatalember egy szórakozóhely előtt. Az időközben odaérkező törzsőrmester „ezzel a rohadt kis cigánnyal nem bírtok” felkiáltás után a fiút roma származására tett megjegyzések kíséretében ütlegelni és rugdalni kezdte, arra hivatkozva, hogy rendőr. A verés csak akkor ért véget, mikor a fiú barátnőjének kiabálására kiérkezett a rendőrség.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda által megbízott ügyvéd közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt tett feljelentést az ügyben, az eljárást azonban az ügyészég azzal az indokkal szüntette meg, hogy a törzsőrmester által elkövetett cselekmény nem bűncselekmény. A bántalmazó egyébként elismerte, hogy ő írta a bejegyzést a közösségi oldalra.

A július végi, nyomozást megszüntető határozatban az ügyészség arra hivatkozott: az elkövető  tagadta a terhére rótt cselekményt, a rasszista motivációt pedig nem lehet bizonyítani. A közösségi oldalra írt bejegyzés az ügyészég szerint a bűncselekmény alátámasztására még nem elég, mivel abban csupán a sértett származását jelöli meg, a cselekmény motivációja nem derül ki.

A jogvédő szervezet közleményében azt írja: megdöbbentő, hogy míg Miskolcon elég volt egy a közelben talált baseballütő, amelyen a „halál a magyarokra felirat szerepelt”, a Tavaszmező utcában pedig egy büdös magyar kijelentés is ahhoz, hogy romákat közösség tagja elleni erőszak miatt elítéljenek, addig ebben az esetben a vádemelésig sem jut el az ügy.

A NEKI korábban is felhívta már többször a figyelmet arra, hogy az egyértelműen a kisebbségi csoportok védelmére rendelt, a Büntető Törvénykönyv 174/B paragrafusában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének alkalmazása szinte lehetetlen, amikor az áldozat a roma kisebbséghez tartozik. A szervezet a bántalmazott szegedi roma fiatalember ügyében panaszt nyújtott be a nyomozást megszüntető határozat ellen.