Sárkánytojást és tigrisfarkat is fellőnek augusztus 20-án

2011.08.19. 00:35 Módosítva: 2011.08.19. 00:35
Idén a fővároson kívül Baján és Debrecenben is lesz központi tűzijáték augusztus 20-án, de az ország szinte valamennyi nagyobb városában tartatnak rendezvényeket. Budapesten az ünnepségek már pénteken megkezdődnek, emiatt a város nagy részében rendkívül nehéz lesz a közlekedés. A programokra a Hungarofest szerint összesen háromszázmillió forintot fordítottak.

Az augusztus huszadikai, államalapításra emlékező rendezvények idén már egy nappal az ünnepnap előtt, augusztus 19-én elkezdődnek.

Lesz Dolly Roll koncert is

A Magyar Ízek sétánya névre keresztelt, kétnapos Duna-parti gasztroboulevardon a hagyományos nemzeti ételek mellett a magyar uniós elnökségen felszolgált, a nagyközönséggel már többször is kóstoltatott borokból is iszogathatnak a Batthyány térre és a budai Duna-parti sétányra látogatók.

Délután Schmitt Pál köztársasági elnök adja át az állami elismeréseket a Parlament kupolatermében, pár órával később pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén az Országházban a kisebbségi díjakat osztja ki.

Pénteken este nyolctól utcabált rendeznek a Clark Ádám téren, amelyen fellép a Mókus és a Fabula Rasa, a Ghymes Együttes és a Dolly Roll is.  A Bem téren DJ Dominique és az egykori megasztárosok, a Vígadó téren pedig a Supernem és a Heaven Street Seven koncertezik.

Mindenki kap az ország tortájából

Az állami ünnep napján az ünnepi műsort szokás szerint Kossuth téri zászlófelvonással kezdik reggel nyolckor, amelyet a tisztavatás követ tízkor a Hősök terén. A tisztavatásra érkezőket az Andrássy úton mazsorettek, hagyományőrzők és katonazenekarok kísérik. Schmitt Pál itt is beszél, köszönti a tiszteket Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A Parlamentbe március 15-éhez hasonlóan egész nap ingyenes lesz a belépés. A Lánchíd két oldalán, a Duna-parton táncbemutatókkal, bábelőadásokkal és koncertekkel üthetik el az időt azok, akik a délután kettőkor kezdődő, vízi-légi parádéra kíváncsiak. A hagyományos repülőbemutató mellett idén történelmi korokat idéző hajók is felvonulnak, és motorcsónak-versenyt is tartanak.

A budai rakparton szombat délután a már említett Magyar Ízek Sétányán lehet megkóstolni az ország tortáját, azaz a Zila kávéház kecskeméti barackkal töltött kölestortáját.

Az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeit végzik a Citadellán
Az augusztus 20-i tűzijáték előkészületeit végzik a Citadellán

Ezután szinte óránként követik egymást a programok: fél négykor kenyéráldást mondanak a Clark Ádám téren, ahonnan négykor a Bazilika felé indul a népviseletbe öltözött aratók menete. Itt tartják a délután ötkor kezdődő ünnepi szentmisét, és az ez után kezdődő, kibővített útvonalon haladó Szent Jobb körmenetet, amely a Szent István tér–Október 6. utca– József Attila utca–Széchényi tér–Zrínyi utca–Szent István tér - Bazilika útvonalon halad majd.

Aztán jön a tűzijáték

A tűzijáték este kilenckor kezdődik. A rakétákat három, Dunán álló uszályról, illetve a Gellért-hegyről lövik fel (tűzmegelőzési okokól most nem a Citadelláról, hanem a Szabadságszobor mellől). A petárdák 10 méteres magasságtól 200 méterig fognak felröppenni. Az ünnepség szervezői azt is leírták, mit is kell majd látnunk, amikor fellövik a színes csillagokat bontó tűzijáték-bombákat, a sárkánytojást, a recsegő stroboszkópot, a tigrisfarkat, az aranyesőt, az üstököst, a kókuszpálmát, a napraforgót és az aranypókot. Tehát a következőket fogjuk majd látni:

A harminc perces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jut a Duna, illetve az elmúlt félév sikerekben gazdag magyar EU elnöksége. A fényjáték első percei a főváros századforduló előtti kávéházi hangulatát idézik, a város rohamos fejlődését, majd a képek visszakanyarodnak egészen Szent István koráig, és az államalapítás, ősi hagyományaink, illetve a kereszténység szimbolikáját megjelenítő fények villannak fel. A tűzijáték különleges zenei összeállítással és hozzá illő képekkel köszönti a Duna-stratégia országait is, majd Magyarország mint Európa szívében elhelyezkedő kulturális, sokszínű főváros jelenik meg. A záróképek az összetartozást jelenítik meg, majd a finálé perceiben a látvány és a zene katartikus kiteljesedése ragadja magával a nézőket.

A tűzijáték után kapcsolják fel a Parlament új díszvilágítását, amely az épületet egységes, sárgás fénybe burkolja. Ez a mutatvány nettó 485 millió forintba került.

DSZZS20110816009

Akinek még ekkor sincs elege a sok látványosságból, az a tűzijáték után elmehet a Széchenyi fürdőbe, ahol a Cinetrip szervezői éjszakai zenés partit rendeznek.

Vidéken sem áll meg az élet

Idén Budapest mellett Baja és Debrecen lesz a két másik központi ünnepségnek helyt adó város. Az eseményt szervező Hungarofest igazgatója korábban azt mondta: Bajára azért esett a választás, mert illeszkedik a magyar soros elnökség alatt elfogadott Duna-stratégiához, Debrecen pedig "mint kulturális és történelmi központ, az összetartozás, az összefogás üzenetét hordozza".

Baján az esemény alkalmából délelőtt utcazenész fesztivált, délután apródképzést, lovagi tornát és régi játékokat, este pedig a Pavarotti emlékkurzus zárókoncertjét és a tűzijátékot tartják meg. Debrecenben az üneplés összekapcsolódik a reggel nyolckor kezdődő virágkarnevállal, melyet virágdíszes kerékpárok és old timerek vezetnek fel. A kocsik vonulása után és közben színpadi produkciók, kerékpárszépségverseny, koszorúzás és lovagi menet is lesz, az esti tűzijűáték után utcabált tartanak.

A két nagy városon kívül rengeteg program lesz a Balaton partján, a Hortobágyon, Ópusztaszeren, Sárváron, Hollókőn, Zalakaroson, Nagyvázsonyban, Agárdon vagy éppen Egerben, és ne feledkezzünk meg az augusztus huszadikai paksi Duna-átúszásról sem.

Lezárt utcák és készenlétben alló mentősök

A fővárosban az ünnepi rendezvények miatt szokás szerint sok utat lezárnak, úgyhogy nem lesz egyszerű autóval közlekedni.


Útlezárások Budapesten augusztus 19-23. között nagyobb térképen

A BKV több járata is módosított útvonalon közlekedik, lesz például ideiglenes járat a Várba, Pesterzsébeten és Soroksáron pedig egyes megállókat nem érintenek a buszok. A Volánbusz járatai hétvégi menetrend szerint közlekednek, a MÁV viszont a várható érdeklődésre való tekintettel félárú, menettérti jeggyel és mentesítő járatokkal készül az ünnepre.

A mentők a fővárosi rendezvények egészségügyi biztosítására részletes mentési tervet dolgoztak ki, így a budapesti tűzijáték résztvevőire 34 mentőegység vigyáz majd a Duna mindkét oldalán. A mentők munkáját a Vöröskereszt önkéntesei segítik, akik gyalogos elsősegélynyújtókként a tömegben kezelik a rosszulléteket. Az embereket arra kérik, hogy viharos időben lehetőleg ne fák alatt, hanem épületekben keressenek menedéket.

Az augusztus 20-i állami ünepségek részletes programját ide kattintva böngészheti.