Semmisek az esztergomi Fidesz-frakció döntései

2011.08.19. 17:23 Módosítva: 2011.08.19. 18:17
A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jogerős ítélete értelmében a polgármester nélküli ülésen hozott döntések érvényüket vesztették, közölte Tétényi Éva polgármester.

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere pénteken arról tájékoztatott, hogy a bíróság helyt adott a megyei kormányhivatal érvelésének, miszerint a Fidesz-frakció által a polgármester nélküli önkormányzati ülésen hozott döntések alkotmányos és demokratikus szempontok szerint is illegitimek, hiszen az eljárás alkotmánysértő volt.

A város vezetője úgy véli, a helyi tömegközlekedésre vonatkozó pályázat kiírásáról szóló határozat megsemmisítésével lehetőség nyílt arra, hogy a képviselő-testület újratárgyalhassa a kérdést, és az iskolakezdésre már járhassak is a buszok.

A bíróság emellett hatályon kívül helyezte az önkormányzati képviselők internet- és mobiltelefon-használat költségtérítéséről szóló határozatot, amelyet a Fidesz-frakció terjesztett elő. Szintén megsemmisültek a testület által kötött ügyvédi megbízási szerződések, és az azok kifizetéséről szóló határozat is.

A polgármester közlése szerint Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levélben tájékoztatta, hogy nem tartja indokoltnak egy esztergomi kormánybiztos kinevezését, mivel a megyei kormányhivatal vezetőjével állandó kapcsolatban van, és folyamatosan figyelemmel kíséri az esztergomi eseményeket.

A helyi Fidesz-frakció közleményében annak adott hangot, hogy szerintük Tétényi az elmúlt hónapokban folyamatos törvénysértéseivel számtalan kárt okozott Esztergomnak. Az Aquasziget üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatot például a testületi ülések hiánya miatt nem tudták megfelelően lebonyolítani, amiért egymillió forintra büntették az önkormányzatot. Ezt az összeget ők a polgármesterrel fizettetnék ki.

A Fidesz szerint embertelenség és kegyetlenség, hogy a polgármester nem adja ki a várandós jegyző, Laczó Bernadett szabadságát, és arra kényszeríti, hogy betegállományba vonuljon a szabadság helyett, amivel ellehetetleníti a polgármesteri hivatal működését.

Esztergomban az elmúlt hónapokban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás által vezett fideszes önkormányzattól, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A képviselőcsoport már az első ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később egyhangúlag törvénytelennek nevezték az adósságrendezési eljárást, így nem is hajlandóak az együttműködésre.