Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szétszaggatták az Index új kenyerét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Augusztus 20-i programok

    Idén a fővároson kívül Baján és Debrecenben is lesz központi tűzijáték augusztus 20-án, de az ország szinte valamennyi nagyobb városában tartatnak rendezvényeket. Budapesten az ünnepségek már pénteken megkezdődnek, emiatt a város nagy részében rendkívül nehéz lesz a közlekedés. A programokra a Hungarofest szerint összesen háromszázmillió forintot fordítottak.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt Pál átadta az állami kitüntetéseket

    Schmitt Pál államfő pénteken a Parlament Kupolatermében átadta az állami kitüntetéseket. Mások mellett kitüntetést kapott Kopátsy Sándor közgazdász, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Papp Lajos szívsebész és Albert Flórián is.

  • cikkünk a témában:

    A Balatonnál nagyon sok tűzijáték lesz

    Tűzijáték szinte mindenhol lesz a Balaton körül, van ahol néhány ismertebb zenekar koncertjébe is belefuthatunk.

  • Mert nem lesz könnyű. Sok utat lezárnak.


    Útlezárások Budapesten augusztus 19-23. között nagyobb térképen

  • cikkünk a témában:

    A tűzijáték után besárgul az Országház

    Látványosabb díszkivilágítást kap az Országház épülete. A 20-i tűzijáték után lehet majd látni először a dunai homlokzat, a tornyok és a tetőzet sárga, nátriumlámpás, egységes világítását. A beruházás nettó 485 millió forintba került.

  • A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. (MTI)

    D  YT20110820001
  • Az állami ünnepségek részletes programját itt találja

    9.00–18.00 Parlamenti Nyílt Nap Az Országházat mindenki szabadon látogathatja, előzetes regisztráció nem szükséges.

    10.00–22.00 Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton A Várkert Kaszinótól a Bem térig minőségi magyar termékeket, hagyományos nemzeti ételeket, italokat és a magyar uniós elnökség válogatott borait kóstolhatják meg.

    10.00–18.00 Családi programok a Duna-parton A Clark Ádám téren és a Vigadó téren táncbemutatók, bábelőadások, koncertek lesznek

    14.00–15.30 Történelmi karnevál és vízi-légi parádé a Dunán Történelmi korokat megidéző hajókkal, motorcsónak versennyel, katonai és polgári repülőgépek közreműködésével zajló bemutató a Petőfi híd és Margit híd közé eső szakaszon.

  • cikkünk a témában:

    A biocsöcssejtés és egy négyzetméter here

    Miért szexi egy biogazdaság? Betegek-e a vegetáriánusok? Sok kérdésre választ kaptunk a Duna-parti gasztrofesztiválon, ahol az is kiderült, hogy Magyarország tortáját az idén elrontotta az ősmagyar köles.

  • Legalább ezer hozzátartozó és a hozzájuk csapódó turisták fotózgatnak a Hősök terén, ahol éppen most avatták fel a tiszteket.

    Fotók: Huszti István
    Fotók: Huszti István
  • Az Index tudósítói körbehordozzák az Index új kenyerét, melyet ma reggel vettek egy közértben. Véletlenül volt náluk nemzetiszínű szalag is, így szépen fel is díszítették. A kenyérnek ma még sok kalandban lesz része. Reméljük, épségben és egyben sikerül eljuttatni a délutáni kenyérszentelőre.

    ip03
  • Nem a kommunisták akarták elhomályosítani Szent István fényét az új kenyér ünnepével, ők csak a rákosista alkotmánnyal próbálkoztak. Az új kenyér ünnepét már a középkorban is ünnepelték, Darányi Ignác földművelésügyi miniszter egy 1899-es rendelete tolta el augusztus 20-ra az eredetileg júliusi ünnepet. Erről is lesz még szó az Indexen.

  • A honvédségnek kell hazaszeretetből új lelkületet adnia az országnak, mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Hősök terén tartott tisztavatáson. Az államfő azt mondta: a haza védelme több mint hadászat és fegyver kérdése, a hazát "védeni kell minden olyan veszedelemtől, amely ártalmára van, amely pusztítja, porlasztja, gyengíti". Schmitt szerint a magyar nemzet mindig kellő számban és szellemben állított ki katonákat, küldött bátor vitézeket a hon védelmére. (MTI)

    ip02
  • A gyökeres, az egyéni életet, a közösség jövőjét érintő "nagybetűs változás" fogalma jellemezte a Szent István-i időket - mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere a város augusztus 20-i ünnepségén. Lázár János szavai szerint "a változásban mindig kell egy fix, egy igazodási pont, egy vezérlő csillag, amely István idejében mindenképpen a kereszténység volt". (MTI)

  • Az Index új kenyerét körbehordozó tudósítóink belefutottak egy japán turistacsoportba, akiknek az idegenvezető éppen akkor magyarázta el, mit is jelent az új kenyér ünnepe. Tudósítónk azonnal egyikük kezébe is nyomta a nemzeti színű szalaggal átkötött kilós kenyeret.

    ip04
  • Na jó, már eddig is ott állt öt harckocsi a Hősök tere szélén, a Szépművészeti Múzeummal szemben. Mindegyiken gyerekek ugrálnak, az egyik harcjármű tetejére szerelt rakétavető ülésébe is be lehet ülni.

    ip06
  • Térjünk vissza még egy kicsit Lázár Jánoshoz, akinek I. Istvánról is az jutott az eszébe, hogy elhozta a változást. István nemcsak a kereszténység terjesztésével, a törzsi ellenfelek kíméletlen letörésével, ügyes diplomáciával, a király hatalmának és a kincstárnak a megerősítésével hozott változást, de alkotmányozott is. Dekrétomainak második könyvében ott olvashatjuk a "három dobás" törvényét.

    Valamely szolga először követend el lopást, adja vissza a mit lopott és váltsa meg az orrát öt tinóval, ha tudja; ha pedig nem, vágják le. Ha vágott orral ujra lop, váltsa meg a fülét öt tinóval, ha tudja; ha pedig nem, vágják le a füleit. Ha harmadszor lopott, haljon meg.

  • Hatvanegy hallgató tette le a katonai esküt az augusztus 20-i tisztavatáson a Hősök terén. Az eskü elmondása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett tisztek kardrántással és a "hazáért mindhalálig" felkiáltással fejezték be a ceremóniát. Az ünnepélyes eskü után megkoszorúzták a Magyar Hősök Emlékkövét. Az ifjú tiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülőgépei a Hősök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték.

    Fotó: Szigetváry Zsolt
    Fotó: Szigetváry Zsolt
  • Hosszan kígyózik a sor a Parlament előtt, ahova most bárki bemehet, mert nyílt nap van. Ha valaki most állna be a sorba, kb háromnegyed órát kellene várnia, de ez nem olyan nagy baj, mert süt a nap és fúj a szél.

    ip08
  • Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki szombaton a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt keresztény egyházfővel - egyiptomi egyházi szóhasználat szerint a kopt pápával. "Megkockáztatom a kijelentést, hogy a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket", mondta Semjén, aki felidézte: a magyar uniós elnökség alatt a hazai diplomácia nagy sikere volt, hogy a kopt keresztényeket ért támadások kapcsán az unió elítélte a keresztények elleni atrocitásokat. (MTI)

    D  AS20110820020
  • A Semjén Zsolttal tárgyaló III. Senuda, a kopt keresztény egyház feje politikai kérdésekben nem kívánt állást foglalni - úgy fogalmazott: ha szeretünk, és szeretetben élünk, akkor minden vallással együtt lehet működni a béke és a szeretet jegyében. Arra a kérdésre, hogy a magyarokat milyen embereknek ismerte meg, azt válaszolta: jó emberek, akik tárt karokkal fogadtak bennünket, és sok mindenben a segítségünkre voltak. "Mindörökre jó kapcsolatban szeretnénk élni a magyarokkal" - fogalmazott. A 88 éves kopt pápa elmondta még, hogy a múltban nagyon sokat tudott dolgozni anélkül, hogy elfáradt volna. "Manapság már semmit sem kell csinálni ahhoz, hogy elfáradjak".

  • Az Index új kenyere a Bazilika felé vette az irányt. Ott sok turistacsoport van, a tömegiszonyos olvasók oda ne menjenek. Nekik inkább a Gödört ajánljuk, az annyira kihalt, hogy ott még az Index kenyerének sem volt sokáig maradása.

  • ip08
  • Ez egy bennfentes dolog, de 2006 óta minden újságíró tudja, hogy nincs Kossuth téri tudósítás a Tulipán söröző nélkül.

    ip09
  • Éppen bevagdossák a kenyértésztát a pécsváradi Aranycipó Kft. üzemében, ahol a nemzet kenyerét készítik. A liszthez szükséges búza háromszáz hazai és határon túli magyar lakta helyről érkezett egy, a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés keretében. Az ünnep alkalmából a pékségben egy öt kilogramm súlyú kenyeret és 4-5 ezer cipót készítenek.

    Fotó: Kálmándy Ferenc
    Fotó: Kálmándy Ferenc
  • A Lehet Más a Politika államalapító Szent István ünnepén az akarnokság politikai kultúrája helyett a valódi nemzeti együttműködés politikai kultúráját kéri számon a Magyarország újjászervezését hirdető kormányon. Itt most csak ennyit tudunk idézni a párttól, amely 1991-ig, sőt ezer év távlatába mélyed augusztus 20-i hosszú közleményében.

  • Mindkét rakparton nagyobb tömeg gyülekezik, az emberek várják a légi és vízi látványosságot, amit nem fúj el a szél.

    ip10
  • Most először a debreceni nyitókocsi fanfárosai hagyományos tógájuk helyett Bocskai viseletben szólaltatták meg hangszerüket.

  • Egészen furcsa dolgok történnek a Dunánál, ahol éppen elkezdődött a légiparádé. Repülők és helikopterek húznak el a folyó fölött, közben a Lánchíd rádió híreket mond, amit jól kihangosítanak, hogy mindenki tudja, mi van.

  • A Debreceni Virágkarneválon nagy sikert aratott a Nyilas Misi pakkot kapott című kompozíció.

    A Nyilas Misi pakkot kapott nevű virágkocsi
    A Nyilas Misi pakkot kapott nevű virágkocsi