Megzavarta egy férfi a bazilika előtti szentmisét

2011.08.20. 20:15
Megafonba kiabálva megzavarta egy férfi a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott hagyományos augusztus 20-i ünnepi szentmisét.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek egy negyven évvel ezelőtti lengyelországi incidenst felidézve a hívők megbocsátását hirdette a szentmise végén; a rendezvényt megzavaró férfit az V. kerületi rendőrkapitányságra vitték.

A zsúfolásig megtelt, kordonnal körbezárt téren, ahová csak szigorú biztonsági intézkedések után lehetett bejutni, a bazilika lépcsőjére felrohanó férfi egy hangosbeszélőbe kiabált, miközben Erdő Péter a szentmisét celebrálta. A lépcsőn fel-alá szaladgáló férfit végül biztonsági őrök teperték le, majd a bazilika oldalánál elvezették.

A szentmise az incidens ellenére tovább folytatódott, majd megtartották a hagyományos Szent Jobb-körmenetet. A mise zárásaként Erdő Péter a hívők előtt - utalva a Magyarországon példa nélküli megnyilvánulásra - úgy fogalmazott: az iménti incidens arra késztet mindenkit, gondolkodjon el, milyen mélységek felett uralkodik az Isten, szerte a világban.

A bíboros felidézte, hogy Lengyelországban 1971-ben egy hasonló vallási körmenetet, közös imádságokat tartottak, amelyet atrocitással zavartak meg. Az emberek akkor azt kiabálták válaszként: mi ezt is megbocsátjuk nektek.

Az MTI helyszínen lévő tudósítja úgy hallotta, a budapesti Szent István-bazilikánál a férfi azt kiabálta: "eljött az én országom, itt van a megváltó, én vagyok a ti Jézus Krisztusotok, nézzétek meg a honlapom". A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte: a rendezvény megzavarása miatt a bazilikától egy fiatalembert állítottak elő az V. kerületi rendőrkapitányságra.