Rendőri túlerőről beszélnek a bagamériek

2011.08.24. 10:49
A Hajdú-Bihar megyei cigány önkormányzat elnöke tájékoztatást kér a megyei főkapitányságtól és a regionális mentőszolgálattól a hétfő éjszakai bagaméri rendőrségi akció ügyében, amikor helyi romák keveredtek konfliktusba rendőrökkel.

A rendőrség kedden közölte, hogy a járőrök csendháborítás miatt mentek ki egy családi házhoz, ahol szúró-vágó eszközökkel támadtak rájuk, egy rendőr nyolc napon belül gyógyuló vágott sérülést szenvedett, hét embert állítottak elő.

Aba-Horváth István, a megyei cigány önkormányzat vezetője elmondta: az érintettek elmondása szerint több furcsaság is van a történetben. Nem értik, hogy egy csendháborítási ügy miatt miért kell több tucat rendőrnek és mentősöknek kimenniük a helyszínre.

A bagaméri lakosok szerint a kiérkező járőrök nem voltak hajlandóak a lakók kérésére megbilincselni a két csendháborítót, hanem egyből a kommandósokat hívták. A helyiek elmondása szerint többen is megsérültek a hétfő éjszakai konfliktus során – tette hozzá a cigány önkormányzat vezetője.

Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Kórház szóvivője elmondta, hogy a kedd hajnalban Bagamérról bevitt rendőr lapockáján vágott sebet kellett összevarrniuk, de a könnyű sérültet nem kellett bent tartani. Rajta kívül három helyi lakost – köztük egy fiatalkorút – könnyű hámsérülésekkel szállították be, továbbá a mentők bevittek két gyereket is, de ők nem sérültek meg.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának gyermekklinikájára öt gyereket vittek be megfigyelésre, közülük négyen még a klinikán vannak, sérüléseik azonban nincsenek.