Elharapództak a rokkantkártyás visszaélések

2011.08.24. 15:15
Jelentősen megnőtt a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolókártyákkal elkövetett bűncselekmények száma az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján.

A féléves statisztika szerint több mint 650 bűncselekményt követtek el országszerte ilyen parkolókártyákkal, ezek több mint kétharmadát, mintegy 480-at a fővárosban. Tavaly éves szinten Budapesten ez a szám 114 volt.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elsősorban a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesének, Fülöp Valternek az áprilisban elrendelt razziasorozatával indokolta az ügyszám drasztikus emelkedését.

Az év elején, elsősorban a Belvárosban tapasztalták azt, hogy jogosulatlanul használnak igazolványokat, vagy az okmányok nem kifogástalanok. Az akciósorozat hatására csökkent ezeknek a száma, de továbbra is a II., a III., az V. és a VI. kerületben érik tetten a legtöbb elkövetőt.

Az év első hat hónapjában 92 esetben regiszráltak okirattal való visszaélést, 378 alkalommal pedig közokirat-hamisítást Budapesten, illetve nyolc ellopott parkolókártyát találtak.

Horváth Katalin Fanni elmondta: a razziasorozat folyamatos, a járőrök naponta több órán át figyelik a parkoló autókat. Ha szabálytalanságot észlelnek, általában megvárják a tulajdonost, és a kerületi kapitányságra előállítják. A parkolókártyával visszaélőkkel, nem megfelelő vagy hamis kártyát felhasználókkal szemben szabálysértési eljárást indítanak, amiért jogosulatlanul parkoltak a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyen.

A közokirat-hamisítást elkövetők a hatályos jogszabályok értelmében akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak. A BRFK az idei esetek minetgy felében javasolta a vádemelést.

A mozgáskorlátozottakra vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát és megújítását az őszre tervezik. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter július végén elmondta: a kormány már lépéseket is tett, és az országban több helyen a rendőrség nagyszabású akciókat tartott a parkolási igazolványok használatának ellenőrzésére a számos visszaélés miatt.