Kövér: A határon túliak függetlenekre szavazhassanak

2011.08.26. 12:01
A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei fiataloknak rendezett nyári tábor látogatói előtt a határon túliak szavazásával kapcsolatosan Kövér László csütörtökön arról beszélt, hogy szerinte ahelyett, hogy pártlistákra szavaznának, az lenne jobb, ha egyéni független képviselőkre voksolhatnának 2014-ben, írja a Magyar Nemzet.

Közelebb áll a szívemhez az a megoldás, amely szerint a határainkon kívül élő magyar állampolgárok egyéni képviselőket küldhetnének a magyar Országgyűlésbe - idézte a házelnököt a napilap pénteki száma. A politikus szerint ezeknek az egyéni jelölteknek függetlennek kellene lenniük. A kompenzációs lista eltörlését is elítélte beszédében a lap tudósítása szerint.

Július 9-én Áder János, a Fidesz választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselője újságírók előtt arról számolt be, hogy egyfordulós, vegyes választási rendszert bevezetését tervezi a vezető kormánypárt elnöksége, amelyben a kompenzációs lista megszűnik.

A külföldi magyarok szavazati joga kapcsán akkor azt mondta, hogy több lehetőség is szóba jött a képvieslőcsoport akkori ülésén, a javaslatuk pedig csak augusztus végére fog kiderülni. A reform a Fidesz-KDNP szeptember 7-én kezdődő frakcióülésének lesz majd az egyik témája mielőtt októberben az országgyűlés elé kerülne.

A Magyar Nemzetnek a tegnapi lapzártáig nem sikerült megtudnia a házelnöktől, hogy az általa elmondottak személyes véleményét tükrözik-e csak, vagy a frakció elé terjesztett hivatalos elképzelésről van-e szó. A lap fideszes forrásai szerint azonban Kövér javaslatai egyelőre nem szerepelnek a hivatalos elképzelések listáján.