Börtönbüntetést kér Verók Istvánra az ügyész

2011.08.27. 10:08
A terézvárosi ingatlanügyben benyújtott vádiratában mind a 14 vádlott esetében börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól Ihász Sándor fővárosi főügyész. Verók István volt MSZP-s polgármester és 12 volt MSZP-SZDSZ-es önkormányzati képviselő az ügyészség szerint legalább 127 millió forintos kárt okoztak az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan értékesítésével.

Ihász Sándor fővárosi főügyész szerint a vádlottak 2004-ben is tudták, törvénysértő szavazatukkal kárt okoznak az önkormányzatnak, ezért mindannyiuk esetében börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltásukat kéri - tudta meg a Magyar nemzet.

A lap birtokába került dokumentuk alapján a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt politikusok legalább 127,8 millió forint kárt okoztak, amikor szavatakukkal hozzájárultak a műemléki épület 150 millió forintos értékesítéséhez (az adásvételi szerződést később a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette).

A vádiratban elsőrendű vádlottként Verók István korábbi szocialista polgármester és tizenkét volt MSZP-SZDSZ-es önkormányzati képviselő - köztük Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt országgyűlési képviselő -, társtettesekként két jelenlegi VI. kerületi testületi tag, Hatvani Csaba és Tóth György, míg bűnsegédként a városrész egykori aljegyzője, V. Tamás László szerepel.

A vádhatóság a bűncselekmény elkövetését, annak módját, eredményét és a vádlottak bűnösségét bizonyító dokumentumokkal, közöttük a 2006-ban tett fideszes feljelentéssel, az ingatlanra vonatkozó értékbecsléssel, szakértői véleményekkel és tanúvallomásokkal bizonyítja. A Magyar Nemzet információi szerint a vádlottak közül Verók István, az előterjesztést benyújtó Fürst György és Hatvani Csaba nem tett gyanúsítotti vallomást.

A szakértői vélemény szerint az Andrássy út 47. beköltözhetően 1,2 millárd, lakottan 342 millió forintot ért volna, ehhez képest értékesítették 150 millió forintért bérlőkkel együtt a palotát.

Az első tárgyalás december 5-én kezdődik a Fővárosi Bíróságon.